ua en ru

Прихильники претендента на пост глави НААУ Володимира Висоцького звинуватили Лідію Ізовітову в порушенні присяги

Прихильники одного з претендентів на пост глави Національної асоціації адвокатів України (НААУ) - Володимира Висоцького - провели з'їзд, на якому скасували всі рішення своїх опонентів. Делегати направили до Генеральної прокуратури звернення, в якому звинуватили головного суперника Висоцького на посаду глави НААУ - Лідію Ізовітову - в порушенні присяги, повідомляє "Комерсант-Україна".

Розкол серед адвокатів стався ще в листопаді минулого року при спробі створити Національну асоціацію адвокатів України - головний орган адвокатського самоврядування. 17 листопада в Києві пройшло два альтернативних з'їздів. На одному главою НААУ та головою Ради адвокатів України була обрана заступник голови Вищої ради юстиції (ВРЮ) Лідія Ізовітова, на іншому главою НААУ став голова Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури Володимир Висоцький. Слід зазначити, що прихильники Ізовітової на своєму з'їзді також прийняли рішення припинити повноваження представника адвокатури у ВРЮ Володимира Висоцького і призначити замість нього голову Вищого адміністративного суду Ігоря Темкіжева.

У минулу суботу прихильники Володимира Висоцького зібралися для вирішення спірних питань на позачерговий з'їзд адвокатів в одеському готелі "Брістоль". Ще до початку заходу делегати зіткнулися з труднощами. "Ви чули, ще 6 лютого суд заборонив Висоцькому проводити з'їзд", - нарікали делегати. "Але нас же офіційно не повідомили про це! Виконавча служба не приходила сюди, до готелю, з приписом, не вручала постанову суду організаторам з'їзду", - заперечили інші учасники зібрання.

Втім, організатори з'їзду придумали інший спосіб, як провести заходи і при цьому не порушити рішення суду. Відкривши збори Геннадій Авраменко, який головував, повідомив, що Окружний адміністративний суд Києві 6 лютого виніс постанову, якою заборонив Раді адвокатів України та організаційному комітету позачергового з'їзду адвокатів проводити позачерговий з'їзд в Одесі 9 лютого. Оскільки заборона на проведення з'їзду стосувалася тільки Одеси, Авраменко тут же запропонував делегатам виїхати в селище Затока Білгород-Дністровського району Одеської області, де для проведення з'їзду був орендований зал готельного комплексу "Едем".

Читайте також: Лідія Ізовітова обрана головою Національної асоціації адвокатів і Ради адвокатів

В Затоку приїхали 147 делегатів з 15 областей. Закінчивши з вирішенням організаційних питань, слово взяв Володимир Висоцький. "Я не рвуся до влади і готовий домовлятися з опонентами", - заявив він, після чого запропонував з'їзду скасувати більшість рішень, прийнятих прихильниками Ізовітової на листопадовому з'їзді. "Рішення про відкликання мене з ВРЮ і призначення Ігоря Темкіжева було прийнято відкритим голосуванням, тоді як, згідно з процедурою, воно повинно було бути таємним", - зауважив Висоцький.

"Нас підтримує глава парламентського комітету (з питань верховенства права та правосуддя) одесит Сергій Ківалов, а також три фракції в Раді", - не уточнюючи їх назви, заявив Висоцький. Пізніше він зізнався, що, на його думку, за спробою його відсторонення стоїть радник Президента Андрій Портнов.

Делегати підтримали всі головні питання порядку денного - з'їзд, на якому Лідія Ізовітова була обрана головою НААУ, був визнаний нелегітимним, а його рішення - недійсними. Для підтвердження повноважень Володимира Висоцького у ВРЮ делегати таємним голосуванням скасували його відкликання зі складу ради. Крім того, делегати прийняли звернення до Генеральної прокуратури, в якому попросили "притягнути до відповідальності Лідію Ізовітову за корупційні діяння та порушення присяги згідно п. 8 ст. 18 закону України "Про вищу раду юстиції"". Було прийнято звернення до Верховної Ради з проханням створити спеціальну слідчу комісію у зв'язку з конфліктом в органах самоврядування адвокатів.

Слід зазначити, що 16 лютого прихильники Лідії Ізовітової також збирають з'їзд адвокатів. "У їх порядку денному - майже ті ж питання, які розглядалися на нашому з'їзді, - сказав Володимир Висоцький. - Вони будуть робити все, щоб бути легітимними".

Ізовітова вчора повідомила, що вважає суботнє зібрання адвокатів нелегітимним. "Проведення з'їзду заборонено ухвалою суду від 6 лютого 2013 р. Визначення доведено до відома адвокатів. Це зібрання не можна навіть назвати з'їздом", - заявила вона.