ua en ru

США до 2013 р. може опинитися в стані рецесії, - експерт

Якщо до кінця року конгрес США і Президент Барак Обама не прийдуть до згоди з питання про дефіцит бюджету США, то 1 січня 2013 р. Америка виявиться на краю фінансової прірви. Таку думку висловив Стін Якобсен, головний економіст Saxo Bank.

Він заявив, що це означає відразу кілька подій: закінчиться термін дії податкових пільг, скоротиться кількість допомоги по безробіттю, підвищаться прибуткові податки, а також автоматично набудуть чинності обов'язкові заходи по скороченню витрат. Така ситуація виникла в минулому році, коли конгрес не зміг знайти рішення з питання про дефіцит бюджету США.

"Голова ФРС Бен Бернанке вніс найвагоміший внесок у те, що життєво необхідні реформи в області фіскальної політики США були відкладені на догоду необмеженому потоку грошових коштів, які видавалися під нульові відсотки банкам і побічно урядам. Тобто, стало можливим відтягувати останній підходящий день для проведення реальних реформ до нескінченності. Фінансовий обрив дуже реальний, щоб політики могли відчувати себе спокійно... ФРС знаходиться в паніці, дивлячись на наближення обрива. Вона серйозно стурбована тим, що конгрес не може знайти компроміс до кінцевого терміну в кінці року", - відзначив аналітик.

Якобсен додав, що ні в однієї з двох сторін немає стимулу йти на компроміс. "Республіканська партія хотіла б більше скоротити витрати і зменшити податки, у той час як Демократична партія, навпаки, хоче їх підвищити. За іронією долі обидві сторони щось виграють, навіть якщо до кінця року нічого не станеться, але на все є своя ціна. Наслідком фінансового обриву стане падіння ВВП на 3,5-4 п.п. до 2013 р.", - пояснив Якобсен.

На думку аналітика, "ліки" від фінансових проблем США, боргової кризи в Європі і уповільнення розвитку економіки - збільшення відкритих ринків, конкуренції, реформ, більш низькі податки і стимули, щоб активувати рекордно високі приватні заощадження, тобто цілий комплекс мікроекономічних дій.

"Разом з тим, США навряд чи справді займуться рішенням фінансової проблеми в цей раз, незважаючи на всю серйозність її, - політична ситуація дуже складна. Буде укладена угода на довгострокову перспективу, і, швидше за все, це буде погана угода, яка лише відтягне проблему і в кращому випадку буде коштувати "всього" 1% ВВП. Ось чому ми налаштовані песимістично відносно фондового ринку і ризику в цілому на період, що залишився в 2012 р.", - додав аналітик Saxo Bank.

Читайте також: Зростання ВВП США в II кварталі склало 1,3%