ua en ru

Спір "Газпрому" з "Нафтогазом" підлягає врегулюванню в юридичній площині, - Пєсков

Спір "Газпрому" з "Нафтогазом" підлягає врегулюванню в юридичній площині, - Пєсков Фото: Дмитро Пєсков (flickr.com/Алексей М)

У Кремлі відмовилися коментувати ситуацію з "Газпромом" і "Нафтогазом"

Ситуація з газовими компаніями "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підлягає врегулюванню в юридичній площині. Про це заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, передають російські ЗМІ.

"Все-таки зараз ситуація підлягає врегулюванню в юридичній площині, і цим займаються юристи нашої компанії, я маю на увазі "Газпром". Тому будь-які коментарі тут були б зайві", - заявив Пєсков.

Він також додав, що "Газпром" має намір у судовому порядку захищати свої інтереси.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Нафтогаз" вимагатиме у "Газпрому" компенсувати 34% переплату за газ з країн Європейського союзу.

Минулого тижня Стокгольмський арбітраж виніс рішення по спору "Газпрому" і "Нафтогазу" щодо контракту на транзит газу. Зокрема, суд стягнув з "Газпрому" на користь "Нафтогазу" 4,637 млрд доларів компенсації за недопоставку газу для транзиту, а з урахуванням попереднього рішення російська сторона має виплатити 2,56 млрд доларів.

Пізніше глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив про те, що холдинг змушений почати в Стокгольмському арбітражі процедуру розірвання контрактів з "Нафтогазом" на постачання і транзит газу. При цьому російська сторона знизила тиск газу в ГТС України, що призвело до необхідності закуповувати газ в Європі. Крім того, до цього "Газпром" відмовився брати передоплату "Нафтогазу" за постачання газу.