ua en ru

Спікером парламенту Ізраїлю вперше став російськомовний політик

В Ізраїлі сьогодні, 18 березня, депутати місцевого парламенту обрали на посаду голови Кнесету Юлія Едельштейна. Як повідомляє радіо "Ехо Москви", за його кандидатуру проголосували 96 парламентаріїв зі 120, шестеро утрималися, "проти" не був ніхто.

В Ізраїлі сьогодні, 18 березня, депутати місцевого парламенту обрали на посаду голови Кнесету 19 скликання Юлія Едельштейна (на фото). Як повідомляє радіо "Ехо Москви", за його кандидатуру проголосували 96 парламентаріїв зі 120, шестеро утрималися, "проти" не був ніхто.

Читайте також: Посол Ізраїлю очікує на ратифікацію договору з Україною про виплату пенсій через півтора-два місяці

Едельштейн став першим ізраїльським російськомовним політиком, обраним на пост спікера парламенту Ізраїлю.

Кандидатом на голову Кнесету Едельштейна висунула фракція, що складається з партій "Лікуд" і "Наш дім Ізраїль".

Едельштейн змінив на посаді спікера депутата Реувена Рівліна, який двічі очолював парламент країни. Едельштейн був єдиним кандидатом, при цьому опозиція, всупереч звичаю, не висунула альтернативної кандидатури.

Новому спікеру Кнесету вручили дерев'яний молоток, який представляє символ повноважень голови парламенту. У своїй промові з нагоди обрання Едельштейн згадав, як його звільнили з табору під Новосибірськом акурат на День Незалежності Ізраїлю. Свій погляд на місію голови парламенту Едельштейн коротко виклав наприкінці промови, попросивши депутатів не ставитися до міністрів занадто жорстко.

Читайте також: Україна запропонувала Ізраїлю розвивати реабілітаційний туризм в Закарпатській області

54-річний Едельштейн - уродженець міста Чернівців, син російського православного священика з Костроми, був дисидентом у роки СРСР. Раніше він обіймав посаду міністра у справах інформації та діаспори Ізраїлю.

У Радянському Союзі Едельштейн самостійно вивчив і підпільно викладав іврит, разом з іншими євреями-відмовниками домагався дозволу на виїзд із країни, був відрахований з інституту, заарештований, три роки провів у тюрмах і сибірських колоніях, ставши "в'язнем Сіону", за прийнятим в Ізраїлі визначенням.

Переїхавши до Ізраїлю у 1987 р., Едельштейн зайнявся громадською і політичною діяльністю: стояв біля витоків партії російськомовних репатріантів "Ісраель ба-Алія", яка пізніше влилась у "Лікуд", шість разів поспіль обирався депутатом Кнесету, був віце-спікером, міністром імміграції та абсорбції. У попередньому уряді він очолював міністерство інформації та зв'язків з діаспорою.

Батько політика - відомий священик Російської православної церкви Юрій (Георгій) Едельштейн, який, прийнявши сан у зрілому віці у 1979 р., досі служить у селі Карабаново Костромської області. Також повідомляється, що сам Юлій Едельштейн дотримується ортодоксальних іудейських традицій.

Читайте також: Ізраїль переживає нашестя сарани з Єгипту (фото)

Едельштейн - далеко не єдиний представник російськомовної діаспори в органах влади Ізраїлю. Так, у неділю, 17 березня, уродженець Харкова Зєев Елькін був призначений заступником міністра закордонних справ Ізраїлю, а до остаточного рішення суду у справі глави відомства Авігдора Лібермана, який подав у відставку, він буде чинним міністром. За інформацією ЗМІ, Елькін вільно володіє російською та українською мовами і часто бере участь у спільних україно-ізраїльських заходах.

У Кнесеті минулого скликання Елькін очолював правлячу коаліцію.

Що стосується самого Лібермана, то, нагадаємо, 14 грудня минулого року він залишив посаду глави МЗС, після того як був звинувачений у зловживанні довірою, обмані і відмиванні грошей. Втім, він залишається депутатом і впливовим політиком Ізраїлю. Судовий процес над Ліберманом розпочався в середині лютого. 54-річний Ліберман - уродженець Кишинева, у 1978 р. разом із батьками репатріювався до Ізраїлю.

Зазначимо, що в Ізраїлі сьогодні також був затверджений і новий - 33-й - кабінет міністрів. Як і очікувалося, уряд сформовано з представників правлячого блоку "Лікуд-Бейт", антиклерикальної партії "Еш Атід", пропоселенської "Єврейський дім" і лівоцентристської "Ха-Тнуа". Повідомляється, що новий уряд офіційно приступив до виконання своїх обов'язків.

Читайте також: Мир з палестинцями для країни неможливий, - екс-глава МЗС Ізраїлю Ліберман

Нагадаємо, вибори до ізраїльського парламенту пройшли 22 січня 2013 р. Підрахунок голосів показав, що "Лікуд", права партія ізраїльського лідера, і ультра-націоналістична "Наш дім - Ізраїль", які об'єдналися у блок "Лікуд-Бейтену", залишаються найбільшим блоком у 120-місному парламенті, але маючи лише 31 місце, що на 11 менше, ніж 42 місця, які належали цим двом партіям у попередньому парламенті.

Непереконлива перемога блоку Нетаньяху дозволила йому залишитися прем'єр-міністром на третій термін і, можливо, приведе до жорсткої коаліції, яка буде проштовхувати будівництво єврейського поселення на окупованій землі.

14 березня стало відомо, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху підписав угоду про формування нового коаліційного уряду. Зазначимо, що політику знадобилося два місяці, аби сформувати уряд.