ua en ru

Spiegel: Єврокомісія готова погодити безвізовий режим із Туреччиною

Spiegel: Єврокомісія готова погодити безвізовий режим із Туреччиною Фото: рішення можуть ухвалити вже 4 травня

Туреччина має для цього виконати 72 умови

Єврокомісія може рекомендувати скасування віз для Туреччини вже у середу, 4 травня. Про це повідомляє німецьке видання Spiegel 30 квітня.

Зазначено, що Туреччина має для цього виконати 72 умови, з яких досі було виконано близько 50, однак для виконання решти ще лишається кілька днів.

"Рахуватимуть у середу", - цитує видання неназване джерело, наближене до Єврокомісії.

При цьому ЄК не збирається блокувати безвізовий режим із Анкарою у разі невиконання останньою певних технічних критеріїв. Наприклад, закрити очі можуть на той факт, що Туреччина наразі ще неготова до запровадження біометричних паспортів.


Натомість проблемним пунктом, який може стати на заваді позитивному рішенню Брюсселя, називають турецьке антитерористичне законодавство. У Єврокомісії вважають, що чинні закони є "наданням турецьким правоохоронцям карт-бланшу", що не влаштовує Брюссель.

Переговори щодо надання Туреччині безвізового режиму тривають із кінця 2013 року. Рішення про безвізовий режим мало бути ухвалено у жовтні 2016 року, однак процес було прискорено після досягнення угоди між ЄС і Туреччиною щодо подолання кризи біженців у Європі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Євросоюз улітку 2016 року планує виділити Туреччині 1 млрд євро у рамках міграційної угоди на поліпшення умов для сирійських біженців.