ua en ru

SpaceX запустила в космос супутник TESS для вивчення екзопланет

SpaceX запустила в космос супутник TESS для вивчення екзопланет Фото: запуск ракети (flickr.com spacex-)

Супутник, що отримав прізвисько "мисливець за планетами", буде здійснювати пошук нових екзопланет і вивчати понад 200 тисяч зірок

Американська компанія SpaceX провела успішний запуск ракети-носія Falcon 9 із супутником TESS для NASA. Запуск супутника, який буде займатися вивченням зірок і екзопланет, відбувався у четвер, 19 квітня, з космодрому на мисі Канаверал, передає CNBC.

Повідомляється, що супутник TESS вийшов на задану орбіту через 50 хвилин після запуску.

"Успішне виведення TESS на високу еліптичну орбіту підтверджено", - зазначили в SpaceX.

Відомо, що супутник, який отримав прізвисько "мисливець за планетами", буде здійснювати пошук нових екзопланет і вивчати понад 200 тисяч зірок. Місія апарату триватиме до двох років.

Супутник TESS обладнаний чотирма телескопами з матрицями роздільною здатністю 16,8 мегапікселів, які працюють у спектральному діапазоні від 600 до 1000 нанометрів.

TESS кожні 13,7 днів буде максимально зближуватися із Землею і передавати зібрані дані на наземну станцію.

Як повідомили в компанії, завдання місії були визначені в 2006 році. NASA у 2013 році відібрало проект місії для реалізації. На сьогодні вартість місії складає 337 млн доларів.

Після запуску супутника перша ступінь ракети-носія Falcon 9 здійснила успішну посадку на баржу в Атлантичному океані. Тепер вона може бути повторно використана для наступної місії в червні 2018 року з постачання МКС.

Нагадаэмо, глава приватної американської компанії SpaceX Ілон Маск показав основну частину корпусу нового міжпланетного космічного корабля BFR.