ua en ru

РНБО завершила роботу над проектом стратегії морської безпеки України

РНБО завершила роботу над проектом стратегії морської безпеки України Фото: в РНБО завершили розробку проекту Стратегії морської безпеки України (facebook.com/rnbou)

Міжвідомча робоча група завершила роботу над проєктом стратегії морської безпеки України. Документ представлений 7 грудня на засіданні апарату Ради національної безпеки і оборони (РНБО) під головуванням секретаря РНБО Олексія Данілова.

Про це повідомляє РБК-Україна, з посиланням на пресслужбу РНБО.

В ході засідання апарату РНБО Данілов заявив, що ситуація у сфері морської безпеки вимагає невідкладних рішень. "Прийняття Стратегії морської безпеки, подальші злагоджені дії всіх гілок влади та недержавного сектору щодо її реалізації сприятимуть суттєвим позитивним змінам в економіці та оборонній сфері, покращенню безпекової ситуації в усьому Чорноморському регіоні", - додав він.

Відзначається, що стратегія розроблена на основі сучасного досвіду провідних морських держав світу, позицій вчених з морського права. Крім того, в документі враховані пропозиції органів влади, громадських експертів і бізнес-асоціацій.

Стратегія морської безпеки України містити в собі:

  • механізм її реалізації, координації та контролю;
  • конкретні кількісні та якісні показники.

Покласти відповідальність за її виконання пропонується на Кабінет Міністрів України.

Одна з головних цілей Стратегії-перетворення України на активного морського гравця на міжнародній арені.

У проєкті Стратегії відзначена агресивна політика Росії в Чорноморському регіоні. Серед головних загроз в документі вказана недостатня ефективність суб'єктів забезпечення морської безпеки і слабкий рівень внутрішньодержавної координації, занепад морської індустрії і внутрішнього водного транспорту.