ua en ru

Чи зможуть жителі ОРДЛО голосувати на виборах президента

Чи зможуть жителі ОРДЛО голосувати на виборах президента Фото: жителі Донбасу зможуть голосувати на виборах (ілюстративне фото УНІАН)

Жителям ОРДЛО потрібно буде мати при собі тільки український паспорт

Мешканці непідконтрольної частини Донбасу зможуть проголосувати на виборах 2019 нарівні з усіма громадянами України. Центральна виборча комісія (ЦВК) дозволила жителям ОРДЛО голосувати не за місцем реєстрації, маючи при собі лише паспорт і заяву про тимчасову зміну місця голосування (без довідки переселенця та інших підтверджуючих документів). Відповідну поправку до виборчого законодавства ЦВК вніс у вересні 2018 року.

Як жителям ОРДЛО проголосувати на виборах

Процедура голосування на виборах президента поза місцем своєї реєстрації описана у Додатку 1 до постанови №893 ЦВК від 13 вересня 2012 року.

Для цього жителю окупованого Донбасу необхідно приїхати в будь-яке українське місто, де він хоче голосувати, і звернутися до відділення Державного реєстру виборців із заявою про зміну місця голосування. Список адрес по областях і районах зазначений на сайті відомства.

Головне - мати при собі паспорт (бажано з ксерокопією першої, другої сторінки та прописки).

Після реєстрації заяви жителю ОРДЛО вкажуть виборчу ділянку, на яку він зможе приїхати в день виборів і проголосувати. При цьому документи, які підтверджують необхідність зміни місця голосування, подавати на погодження вже не знадобиться.

Написати заяву в Держреєстрі можна буде після 31 грудня 2018 року - з моменту офіційного старту виборчої кампанії – і не пізніше 26 березня.

Слід мати на увазі, що просто прийти з паспортом на дільницю і вимагати бюлетень, виборець не зможе. Про своє бажання проголосувати необхідно повідомити заздалегідь – не пізніше, ніж за 5 днів до виборів!

У той же час у ЦВК не виключають, що складності на виборах можуть виникати, особливо з тими, хто числиться як внутрішньо переміщені особи, але реально проживають на території, підконтрольній ОРДЛО.

"Не факт, що вони зможуть дістатися до тих ділянок, на яких вони могли б проголосувати", - зазначав заступник голови ЦВК Євген Радченко.

Виборче право

Нагадаємо, в Україні активним виборчим правом користуються всі громадяни, що досягли 18 років. Виняток становлять лише особи, визнані судом недієздатними, а також громадяни, які утримуються в місцях позбавлення волі за вироком суду.

Переселенці позбавлені права брати участь у місцевих виборах на мажоритарних округах.

Президентська кампанія в Україні стартує вже в кінці грудня. Не пізніше 30-го числа ЦВК дасть оголошення про початок виборчого процесу, а вже з 31 грудня кандидати зможуть висуватися на президентський пост.

Перший тур голосування відбудеться в останню неділю березня (31 числа). Другий тур, у разі, якщо жоден з кандидатів не набере 50%+1 голос, відбудеться 21 квітня.

Всі новини по виборах президента України 2019 на РБК Україна.