ua en ru

Ситуація на сході України: останні події 8 квітня

Ситуація на сході України: останні події. Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов подякував співробітникам правоохоронних органів України, які виконують свої обов'язки у східних регіонах України.

Ситуація на сході України: останні події. Голова Верховної Ради, в.о. Президента України Олександр Турчинов подякував співробітникам правоохоронних органів України, які виконують свої обов'язки у східних регіонах України. Про це він заявив, відкриваючи пленарне засідання ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

22:22. У Луганську біля захопленого будівлі СБУ проходить мітинг за участю проросійських активістів, біля самого будинку набюдается велике скупчення людей. Вони скандують "Росія!", а з динаміків звучить гімн РФ.

21:55. Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук у своєму Facebook написав, що сепаратисти на сході України в ніч з 8 на 9 квітня мають намір організувати "коридор" на російсько-українському кордоні для проходу колон військ Російської Федерації в Україну.

19:32. У Харкові проросійські мітингувальники в черговий раз здійснили штурм облдержадміністрації. Пізніше учасники акції повернулися на площі Свободи. Крім того, сьогодні вдень активісти здійснили напад на міліцейський автобус.

15:21. МЗС у своїй офіційній заяві повідомив про стабілізацію ситуації на південному сході України. У міністерстві зазначили, що громадяни України не піддалися на провокації з боку Росії.

15:13. У зовнішньополітичному відомстві заявили, що "Агресивні дії, що ставлять під загрозу життя та безпеку українських громадян, активізація сепаратистських сил та участь у протиправних діях громадян Росії свідчать про намір здійснити другий етап окупації України". На думку МЗС, загострення ситуації в окремих містах сходу і півдня України інспірована ззовні і викликано підривною діяльністю РФ, а до здійснення провокацій залучені угруповання, якими керують російські спецслужби і, крім того, така диверсійна робота супроводжується масштабної пропагандистської кампанією.

Фотогалерея: "Протести в Харкові"

13:34. Будівлі Служби безпеки України в Донецьку та Харківської обласної державної адміністрації станом на 8 квітня звільнені від проросійських активістів. Про це заявив в.о. Президента України, голова ВР Олександр Турчинов, передає прес-служба в.о. глави держави.

12:33. Т.в.о. глави Адміністрації Президента Сергій Пашинський заявляє про причетність відстороненого Верховною Радою Президента України Віктора Януковича до фінансування сепаратистських акцій у південно-східних областях України.

11:57. Збиток, завданий проросійськими активістами харківському телеканалу "АТН", становить близько 1 млн грн. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Незалежної медіапрофспілки України.

11:53. Народні збори Донецької області скасували рішення про проголошення Донецької народної республіки. Про це йдеться в повідомленні Комітету патріотичних сил Донбасу від імені Народних зборів Донецької області у Facebook.

Нагадаємо, у ніч із 7 на 8 квітня 2014 р. в ході протистояння із сепаратистами, які захопили будівлю Харківської обласної державної адміністрації, поранено трьох міліціонерів, один з яких - тяжко. Про це на своїй сторінці у Facebook написав міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Зазначимо, близько 6:40 8 квітня в Харкові пройшла антитерористична операція, в ході якої будівлю Харківської ОДА було звільнено від сепаратистів, затримано близько 70 осіб.

Голова Харківської ОДА Ігор Балута заявив про продовження в Харкові антитерористичної операції.

Ситуація на сході України: останні події 8 квітня

(Фото: "ВКонтакте" /EuroKharkiv)

Нагадаємо, 6 квітня проросійськи налаштовані громадяни захопили будівлю Харківської облдержадміністрації з вимогою провести референдум про приєднання регіону до Росії. Вони також оголосили про створення Харківської народної республіки.

Неспокійно цієї ночі було і на півдні, зокрема в Миколаєві. Як повідомив РБК-Україна в.о. мера Миколаєва Юрій Гранатуров, 7 квітня в результаті сутички проросійських і проукраїнських мітингувальників були госпіталізовані семеро людей.

"12 осіб отримали різного ступеню травми, легкі, середні. Як з одного, так і з іншого боку. Госпіталізовано 7 осіб. Їм надана відповідна допомога. Критичних станів здоров'я немає", - зазначив Гранатуров.