ua en ru

Шавлаков і Білей серед кандидатів на посаду голови НАЕК "Енергоатом", - джерело

Перший віце-президент ДП "Національної атомної енергогенеруючої компанії" Енергоатом" Олександр Шавлаков і директор з безпеки компанії Данко Білей розглядаються серед кандидатів на посаду голови НАЕК. Про це "Комерсант-Україна" повідомило джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України (Міненерговугілля).

"Ми сподіваємося, що новий керівник зможе поліпшити фінансове становище компанії і домогтися того, щоб підприємство працювало без збитків", - зазначило джерело.

Водночас експерт Інституту проблем національної безпеки Ольга Кошарна вважає, що зміна керівництва "Енергоатому" навряд чи здатна вплинути на поліпшення фінансового становища компанії. "Головна проблема атомної енергетики полягає в тому, що Нацкомісія з регулювання електроенергетики в основному відстоює інтереси теплової енергетики і підвищує тарифи тільки для теплової генерації", - заявила Кошарна. Вона зазначає, що рівень тарифів для теплоелектростанцій з початку року зріс, тоді як для АЕС він залишився колишнім і фактично не покриває собівартість виробництва електроенергії. У результаті "Енергоатом" змушений брати кредити: цього року компанія вже залучила більше 300 млн дол. і продовжує займати; в травні був оголошений ще один тендер на залучення 129 млн дол.

Відзначимо, вчора в НАЕК "Енергоатом" повідомили, що виконуючий обов'язки президента держпідприємства Віссаріон Кім відсторонений від займаної посади за рішенням суду. Перший віце-президент НАЕК - технічний директор Олександр Шавлак призначений тимчасово виконуючим обов'язки глави компанії. Віссаріон Кім вчора не був допущений у головній офіс компанії.

В.о. начальника управління зв'язків з громадськістю Міністерства внутрішніх справ України Сергій Бурлаков заявив, що Кіму пред'явлено повідомлення про підозру у перевищенні службових повноважень. Втім, в чому конкретно він підозрюється, не уточнюється. Генпрокурор Віктор Пшонка вчора заявив, що прокуратура погодила з міліцією повідомлення про підозру у перевищенні службових повноважень. "Міліція веде слідство... Сьогодні якраз будуть мені доповідати про це", - сказав він.

Нагадаємо, Кім був призначений в.о. голови НАЕК розпорядженням Кабміну № 575-р від 20 серпня 2012 р. До приходу в "Енергоатом" Кім очолював Південно-Українську АЕС. Інформація про можливу відставку Кіма стала з'являтися в ЗМІ з на початку 2013 р. Нинішній міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький не став коментувати вчорашні події і лише заявив, що це питання може бути розглянуто на засіданні Кабміну в середу. "Він не подав у відставку, але там є робоче питання. У середу буде повна ясність", - пообіцяв міністр.

Читайте також: "Енергоатом" не нарахував підприємствам штрафів на 2,8 млн грн, - Держфінінспекція