ua en ru

У кроці від автокефалії: як в Україні створюють помісну православну церкву

У кроці від автокефалії: як в Україні створюють помісну православну церкву Президент Петро Порошенко та глава УПЦ КП Філарет (Михайло Марків, president.gov.ua)

Синод Константинопольського (Вселенського) патріархату зняв анафему з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета та митрополита Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) Макарія. На синоді архієпископи також визнали територію України канонічною юрисдикцією Вселенського патріархату. Ці два рішення відкривають дорогу до надання автокефалії для української церкви, про що й заявили представники Константинопольської церкви. Про те, як далі будуть розвиватися події щодо створення помісної церкви в Україні і які наслідки це може мати для православного світу - у матеріалі РБК-Україна.

Синод Вселенського патріархату остаточно зняв усі питання з приводу своїх планів щодо надання автокефалії для православної церкви в Україні. Після засідання синоду у четвер, 11 жовтня, представники Вселенського патріарха заявили про те, що процес автокефалії для України триває.

На підтвердження своєї рішучості архієпископи в Стамбулі, де розташована патріархія, прийняли рішення про зняття анафеми - відлучення від церкви, з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета і митрополита Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) Макарія.

На обох єпископів невизнаних по сьогоднішній день церков наклала анафему Руська православна церква ще у 90-х роках. Пішовши на такий крок, Синод Константинопольської церкви визнав Філарета і Макарія у розумінні церкви законними священиками. І тепер канонічними стануть всі священнослужителі, які були рукоположені у духовний сан головами УПЦ КП та УАПЦ.

Синод також відновив ставропігію Вселенського патріарха в Києві. Іншими словами, Вселенський патріархат підтвердив те, що Київ був і є в церковному підпорядкуванні Константинопольської церкви, а не Руської.

Зняття анафеми і відновлення канонічної юрисдикції – лише частина шляху для автокефалії. Як пояснив глава УПЦ КП Філарет, для отримання томосу або, простіше кажучи, указу про автокефалію потрібно провести об'єднавчий Собор трьох православних церков - УПЦ КП, УАПЦ і УПЦ Московського патріархату. За словами Філарета, Собор відбудеться найближчим часом.

На Соборі, як очікується, буде обраний предстоятель – патріарх, нової церкви, який і отримає томос про автокефалію від Константинопольського патріарха. Вже після томосу помісна церква продовжить процес об'єднання з єпархіями, парафіями та монастирями Московського патріархату, додав глава УПЦ КП.

В обхід Московського патріархату

Спроби об'єднати православні церкви в Україні робив ще президент Віктор Ющенко у 2005 році. Втім, ці наміри не увінчалися успіхом. Через роки, вже під час президентства Петра Порошенка питання створення єдиної православної церкви знову з'явилася на порядку денному. Російська агресія тільки прискорила цей процес.

Як пояснив екс-заступник глави Адміністрації президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко, церковним питанням в АП займалися останні чотири роки, починаючи буквально з перших днів президентства Порошенко. Зараз тема помісної церкви - ключова у передвиборній президентській кампанії діючого глави держави.

Після переговорів з Константинопольським патріархом Варфоломієм, 17 квітня цього року Порошенко заявив, що буде звертатися до нього з проханням про надання томосу для Української помісної автокефальної церкви, і попросив парламент підтримати цю ініціативу.

Звернення до Вселенського патріархату підтримав весь єпископат УПЦ Київського патріархату і УАПЦ. УПЦ Московського патріархату навпаки розкритикувала дії влади. Там переконані, що УПЦ КП і УАПЦ, яких в УПЦ МП і РПЦ вважають розкольниками, повинні повернутися до Московського патріархату, і лише потім вони як єдина церква можуть просити про автокефалію.

До того ж у РПЦ вважають, що патріарх Варфоломій не може приймати такі рішення в межах підлеглої йому Константинопольської церкви. Але, незважаючи на критику, не менше десяти архієреїв УПЦ МП все ж підписали прохання про томосі. Правда, в інтерв'ю РБК-Україна керуючий справами УПЦ МП митрополит Антоній висловив сумнів, що підписантів від Московського патріархату дійсно було десять чоловік.

В кінці квітня синод Вселенського патріархату почав процедури, необхідні для визнання нової церкви. З травня делегація Константинопольського патріархату інформувала помісні церкви про намір надати автокефалію новій Українській помісній православній церкві. На початку вересня Вселенський патріархат в рамках підготовки до надання автокефалії призначив своїх екзархів – послів, у Києві.

Цей крок в УПЦ Московського патріархату розцінили як "втручання у внутрішні справи Української православної церкви" з боку Вселенського патріарха Варфоломія і заявили про "порушенням її канонічної території". Синод УПЦ МП зажадав, щоб экзархи покинули Україну як "канонічну територію Української православної церкви".

В Константинопольському патріархаті у свою чергу заявили, що ніколи не передавали Київську митрополію, на основі якої виникла Українська церква, в канонічну територію Московського патріархату. Вселенський патріархат раніше запевняв, що Московський патріархат порушив правила патріаршого і синодального акту 1686 року.

Шлях до розколу з РПЦ

І в Київському, й у Константинопольському патріархатах неодноразово говорили про протидію автокефалії для Української помісної церкви з боку Руської православної церкви.

У Київському патріархаті раніше заявляли, що Росія і проросійські сили в Україні з наближенням визнання автокефалії намагаються перешкоджати цьому процесу. І з цією метою чинять тиск на Константинопольський патріархат і ряд інших помісних церков.

Один з дванадцяти членів синоду Вселенського патріархату митрополит Елпідофор в одному з інтерв'ю також дорікав Руській церкві в "кампанії наклепів на Вселенський патріархат". На думку члена синоду Вселенського патріархату, в РФ намагаються "залякати і відлякати інші православні церкви", щоб ті не визнавали можливе проголошення автокефалії церкви України.

В РПЦ, як раніше писало РБК-Україна, бачать загрозливі для себе наслідки в разі створення в Україні нової канонічної помісної православної церкви. Будучи найбільшою православною церквою в світі, РПЦ налічує майже 37 тисяч парафій по всьому світу, включаючи Росію. З цих 37 тисяч - 11 тисяч припадають на Україну.

Після надання автокефалії УПЦ МП може втратити близько половини своїх парафій, що істотно похитне кількісну першість Руської церкви у православному світі. До того ж, за оцінкою глави УПЦ КП Філарета, перейти в єдину церкву готові до двох третин єпископату УПЦ МП.

Президент Петро Порошенко, який ініціював звернення до Варфоломія про надання автокефалії, запевнив, що держава буде поважати вибір тих, хто вирішить залишитися в церковній структурі, що зберігає єдність з РПЦ. Приєднання до єдиної помісної Української православної церкви буде питанням вільного вибору кожного українця, запевнив глава держави.

В РПЦ переконані, що тільки Руська церква як церква-мати може приймати рішення про автокефалію для Української православної церкви. У Московському патріархаті також наполягають, що Константинопольський патріархат не може одноосібно надавати автокефалію тій чи іншій помісній церкві, і зобов'язаний погоджувати це питання з усіма помісними церквами.

До вирішення питання української автокефалії Вселенського патріарха могло підштовхнути також помітне похолодання у відносинах між Фанаром (район в Стамбулі, де розташована патріархія) і Москвою.

Стараннями РПЦ у червні 2016 року був зірваний Всеправославний Собор на острові Крит, куди делегація РПЦ і ще трьох церков не приїхали. В кінці 2017 року Собор Російської православної церкви прийняв рішення і зовсім не визнавати Собор 2016 року на Криті як Всеправославний. До цього останній Всеправославний Собор проходив понад 300 років тому.

І Константинопольський патріархат, і РПЦ наполягають на необхідності подолання церковного розколу в Україні, однак їх бачення як цього домогтися відрізняються. У РПЦ єдиним варіантом розглядають покаяння розкольників і повернення їх у лоно канонічної Української православної церкви. Простіше кажучи, шляхом приєднання УПЦ КП і УАПЦ до УПЦ МП.

"Константинопольський патріархат прийшов до висновку, що Московський патріархат сьогодні не є об'єднуючим чинником в Україні, а тому вважає, що подолання розколу в Україні можливе лише створенням нової церкви", - розповів співрозмовник РБК-Україна, поінформований про вирішення питання української автокефалії на міжнародному рівні.

Під час зустрічі Вселенського патріарха Варфоломія з патріархом РПЦ Кирилом в кінці серпня у Стамбулі головам церков так і не вдалося дійти до порозуміння в українському церковному питанні. Виходячи з стенограми їх бесіди, патріарх Кирил переконував Варфоломія, що українське керівництво нібито хоче отримати автокефалію для церкви, щоб утриматися при владі. Варфоломій у свою чергу пригадав Кирилу недавнє інтерв'ю митрополита РПЦ Іларіона, в якому той натякав, що українська влада могла підкупити Вселенський патріархат.

В РПЦ навіть закликали помісні церкви ініціювати "братське всеправославне обговорення церковної ситуації в Україні". Проте цей заклик Руської церкви так і не знайшов підтримки.

У РПЦ, навідріз відмовляючись підтримати ініціативу Варфоломія, у відповідь на приїзд в Україну екзархів від Вселенського патріархату вирішили припинити участь церкви у роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату. В храмах Московського патріархату також перестали під час літургії згадувати патріарха Варфоломія.

А останнє рішення Синоду Вселенського патріархату в РПЦ назвали "безпрецедентним антиканонічним діянням" і "спробою зруйнувати самі основи канонічного устрою православної церкви". "Інакше складно оцінити заяву Константинопольського синоду про вступ в канонічне спілкування з розкольниками і людиною, відлученою від церкви", - заявив глава синодального відділу по взаєминах РПЦ з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда.

Легойда впевнений, що священний синод РПЦ на своєму найближчому засіданні 15 жовтня "дасть відповідну компетентну оцінку діям Константинопольського патріархату".