ua en ru

Сімейна "Основа": члени групи Курченка заробляли на близьких до Тарути структурах

Сімейна "Основа": члени групи Курченка заробляли на близьких до Тарути структурах Фото: Сергій Тарута (УНІАН)

Партія "Основа", ідейним натхненником якої виступив бізнесмен Сергій Тарута, пропонується виборцям в якості "нової сили". Правда, залишається питання, наскільки нова ця політична сила. Про те, як члени групи Курченко заробляли на близьких до Тарути структурах - далі в матеріалі.

Не так давно глава партії "Основа" Андрій Ніколаєнко зробив цікаву заяву: "Ми провели соціологічне дослідження, скориставшись послугами американської компанії зі світовим ім'ям. Згідно з отриманими даними 72% людей, які збираються брати участь у виборах, хочуть бачити нові політичні сили… Особливо гостро це питання стоїть для мешканців центру, півдня і сходу України".

В якості такої "нової сили" виборцям і пропонується партія, ідейним натхненником якої виступив бізнесмен Сергій Тарута. Щоправда, залишається питання, наскільки нова ця політична сила.

Як ми вже писали, сам автор наведеної вище заяви – Андрій Ніколаєнко – за часів екс-президента Віктора Януковича був главою Кіровоградської обласної адміністрації. У команді "Основи" є й інші люди, що обслуговували режим екс-глави держави, який втік. Навіть технічні працівники партії Тарути, і ті пов'язані з екс-регіоналами.

Не тільки партійні зв'язки

Як ми вже писали, близькі до Таруті фінансові структури неодноразово перетиналися в бізнесі з "Сім'єю" Януковича. Більш того, навіть виступали партнерами в "жирних темах" начебто гірничозбагачувальних фабрик. На які, як писали ЗМІ, могло йти вугілля навіть з нелегальних шахт, більше відомих як "копанки".

Правда, це ще не все. З'ясувалося, що в не чужій натхненнику партії "Основа" фінансовій групі "Альтера" обслуговувалися люди, яких правоохоронні органи вважають членами так званої групи Сергія Курченка. Людини, яка у часи Януковича стала однією з найбагатших у країні, монополізувавши ринки бензину та скрапленого газу.

Донецькі газовики

Як ми вже писали, фінансову групу "Альтера" багато років відносили до орбіти "Індустріального союзу Донбасу". Вона обслуговувала багато публічних і непублічних бізнесів Сергія Тарути. Зокрема, особисто Тарута спільно з "Альтерою" володіли страховою компанією "Кремінь". Її діяльність привернула увагу правоохоронців, які розкрили епізоди перестрахування у маловідомих структур. Як стверджують експерти ринку, схема перестрахування часто використовується для виводу грошей фінансово-промислових груп.

Керований "Альтерою" фонд "Кремінь-Інвест" регулярно співпрацював зі структурами Тарути. Наприклад, фірмам бізнесмена і фонду належали акції підприємств "Словважмаш" і "Керамет". На цей же фонд були викуплені державні пакети акцій гірничо-збагачувальних фабрик Донбасу, які контролювала компанія "ДРФЦ" – основа вугільного бізнесу "Сім'ї" Януковича.

Крім того, цей же близький до Тарути фонд є і був раніше акціонером біржі "Іннекс", через яку оточення Януковича проводило цікаві угоди. Наприклад, викуп двох вілл в Сімеїзі, які дісталися тісно пов'язаним з Януковичем компаніям.

Влітку цього року біржа "Іннекс" потрапила в неприємну історію. Слідчі Генпрокуратури розпочали розслідування за фактами умисних дій, що мають ознаки маніпулювання на фондовій біржі, здійснення фінансових операцій з коштами, отриманими в результаті суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також вчинення дій, спрямованих на приховування і маскування незаконного походження таких коштів.

Проте, як з'ясувалося, близькі до Тарути фінансові структури також стали фігурантами розслідування діяльності групи Сергія Курченка, "вундеркінда" часів Януковича, який раптово став одним з найбагатших людей України. Нагадаємо, цю людину пов'язували з незаконними схемами торгівлі скрапленим газом і бензином, якими була обплутана вся Україна.

Зокрема, структури групи "Альтера" засвітилися в розслідуванні Генпрокуратури з приводу протиправних дій, спрямованих на привласнення майна держкомпанії "Укргазвидобування" і ВАТ "Укрнафта". За версією слідства, ці дії здійснювалися шляхом придбання акцій на спеціалізованих аукціонах за заниженими цінами скрапленого газу для потреб населення і подальшої його реалізації на автозаправних станціях за комерційними цінами. Шкода інтересам держави оцінюється в більш ніж 2 мільярди гривень.

Як свідчить одне з рішень Печерського суду Києва, постановленого в рамках розслідування цієї справи, колишній перший заступник голови ДК "Газ України", будучи членом Аукціонного комітету з продажу скрапленого газу, була учасником "організації Курченка".

Зокрема, на цю посадову особу покладалися обов'язки щодо контролю за цільовим використанням скрапленого газу, придбаного на спеціалізованих аукціонах для побутових потреб населення, забезпечення розвитку збуту скрапленого газу, проведення моніторингу ринку зрідженого газу, забезпечення участі ДК "Газ України" у проведенні аукціонів з визначення постачальників і покупців скрапленого газу тощо

Мова йде про людину на ім'я Оксана Масс, яка в часи Януковича була першим заступником глави держкомпанії "Газ України".

Як писала "Економічна правда", ще в 2000-х роках Курченко мав спільний бізнес з Євгеном Массом, братом Оксани Мас. Вони діти колишнього голови правління "Донецькоблгазу" Миколи Масса, який працює в цій сфері з часів Леоніда Брежнєва. Микола Масс – шанована в столиці Донбасу особа, бізнес-партнер екс-глави НАК "Нафтогаз україни" Володимира Шелудченка, якого називали "улюбленим енергетиком" Януковича.

Сам Курченко в інтерв'ю журналу Forbes розповідав таку історію: "З Миколою Степановичем (Массом, - ред.) я познайомився, працюючи у "Експогазе". Але спочатку я познайомився з його донькою Оксаною, яка була головою правління "Макіївкагаз". Я якийсь час співпрацював з нею, продавав їй газ. Пізніше вона познайомила мене з татом. Я з ними здружився, і пішовши з "Експогаз", ці відносини розвивав. А Женя Масс – приблизно мій ровесник, який також дуже активно займався бізнесом. Але зараз він вже бізнесом не займається".

Матеріали справи Курченка цитувало "Дзеркало тижня" з посиланням на нардепа Сергія Лещенка: "Протягом першого півріччя 2010 року Курченко залучив до злочинної організації тодішнього міністра енергетики Юрія Бойка та першого заступника директора ДП "Газ України" Оксану Масс, які при очевидній нелогічності значного збільшення обсягів продажу скрапленого газу для потреб населення в семи областях (Харківській, Донецькій, Київській, Луганській, Черкаській, Чернігівській та Запорізькій) визнавали такі завищені обсяги достовірними".

При чому тут структури, близькі до Тарути?

Як наголошується в судових документах, в 2012 і в 2013 роках Оксана Масс отримувала доходи у вигляді дивідендів, інвестиційного прибутку в ВАТ "КУА "Альтера Ессет Менеджмент" і ВАТ "Альтера Фінанс". Але походження цінних паперів, якими вона володіла і способи розпорядження отриманими доходами за інформацією, наданою слідству зазначеними підприємствами, не встановлено.

Крім того, слідством було встановлено, що Оксані Масс здійснювалася виплата дивідендів з поточного рахунку "Альтера Ессет Менеджмент" в "Укрбізнесбанку" на розрахунковий рахунок у тому ж банку. Виплати дивідендів здійснювалися 17 грудня 2012 року і 18 червня 2013 року. Також встановлено, що вона зняла з розрахункового рахунку готівку в загальній сумі 7 мільйонів 570 тисяч гривень, що на ті часи складало майже мільйон доларів.

"Укрбізнесбанк" – це один з "гаманців Сім'ї Януковича", який входив в орбіту екс-глави Нацбанку тих років Сергія Арбузова. Саме з Арбузовим, в першу чергу, асоціювали успіх Сергія Курченка.

До речі, через той же банк і з допомогою все тієї ж близької до Тарути фінансової групи "Альтера", згідно матеріалами Держслужби фінмоніторингу, проводилися операції з цінними паперами структур "Новьюенерго" і "Укргазотрейд". Надалі гроші за цими операціями переводилися в готівку. І люди, які отримували цю готівку, надавали фінансову допомогу материнській структурі медіахолдингу "Вести", який асоціювали з Сергієм Арбузовим. До його фінансування, як відомо, були залучені і структури Сергія Курченка.

***

Таким чином, згідно з матеріалами низки розслідувань правоохоронних структур, виходить, що близькі до Тарути структури могли займатися не лише сумнівними схемами перестрахування і маніпуляціями на фондовій біржі.

Послугами цієї фінансової групи також активно користувалися різні гілки "Сім'ї" Віктора Януковича. Це і "вугільна" гілка, яка заробила мільярди гривень на тендерах державного "Центренерго". Це і "газова" гілка "Сім'ї", що побудувала монополію на ринку бензину та скрапленого газу за допомогою, м'яко кажучи, непрозорих схем.

Адже у кожного "младоолігарха" на кшталт Сергія Курченка є старші товариші, готові допомогти і поділитися безцінним досвідом. Не безкоштовно, само собою.