ua en ru

Рахункова палата зазначила неефективність використання держкоштів КНУ ім. Тараса Шевченка в 2011-2013 рр

Рахункова палата України відзначила неефективність використання державних коштів Київським національним університетом ім. Тараса Шевченка в 2011-2013 рр. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

Такий аудит був проведений Рахунковою палатою і в результаті встановлено, що передбачені урядовою постановою норми фінансування наукових досліджень і розробок, стажування науково-педагогічних і наукових працівників, студентів і аспірантів не забезпечуються, незважаючи на наданий університету статус дослідницького закладу.

На наукову діяльність замість 25% виділяється менше 13% бюджетних коштів від загальної суми на утримання університету. Стажування за кордоном забезпечується на рівні 12-33% від певних нормативів, при цьому обсяги фінансування відряджень ростуть в основному за рахунок міжнародних грантів. Для досліджень використовується фізично і морально застаріле обладнання (54 од.), Придбане в 1954-1988 рр.. і зношене на 100%. За три роки заклад зміг виділити з власних коштів суму, що становить лише 10% від фінансової потреби на купівлю обладнання для виконання досліджень світового рівня.

Читайте також: Міносвіти в 2013 р. перерозподілив держзамовлення на користь вузів, що не входять до числа провідних навчальних закладів країни

Аудит показав, що в останні роки увагу і вимоги керівництва університету до результативності наукової діяльності посилилися і зміни в цій сфері розпочаті. Незважаючи на це, протягом перевіреного періоду в наукових лабораторіях закладу виконані шість досліджень, результати яких, за експертними висновками НАН України і внутрішнім підсумками, не містили в собі новизни. Отже, 11 млн грн бюджетних коштів на ці дослідження використані неефективно.

Для об'єднання можливостей освіти, науки, виробництва та бізнесу в 2011 р. створена корпорація "Науковий парк Київський національний університет імені Тараса Шевченка", засновники якої мають численні патенти, що підтверджують загальний високий рівень розробок університету та можливість їх комерціалізації. Однак розробки, які мають економічний і соціальний ефект, сприяють збереженню навколишнього середовища та здоров'я людини, і на які у 2011 - I кварталі 2013 р. витрачено 139,8 млн грн бюджетних коштів, можуть застаріти і новизну в умовах відсутності інтересу вітчизняних виробників, партнерського фінансування, реальних інвестиційних механізмів в державі.