ua en ru

СБУ викрила підготовку РФ до втручання у вибори президента України

СБУ викрила підготовку РФ до втручання у вибори президента України Ілюстративне фото (pixabay.com)

СБУ заблокувала діяльність мережі інтернет-агітаторів, яких спецслужби РФ залучили до підготовки до втручання у майбутні вибори

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) протягом серпня викрили і заблокували діяльність мережі інтернет-агітаторів, яких російські спецслужби залучили до підготовки до втручання в хід майбутніх виборів президента України. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Правоохоронці встановили, що російські спецслужби залучили до "співпраці" жителів Дніпра, Кривого Рогу і Нікополя, які є адміністраторами груп в соціальних мережах. У відомстві пояснили, що спецслужби РФ поставили завдання по підготовці "плацдарму" для проведення заздалегідь запланованих заходів щодо впливу на хід майбутніх виборів президента України шляхом маніпулювання громадською думкою інтернет-користувачів.

Крім того, серед завдань був пошук блогерів і активних авторів груп соціальних мереж, які за грошову винагороду повинні були публікувати надіслані з Росії політичні новини. Користувачі також повинні були залучити "підставних" осіб для реєстрації інтернет-сайтів в українському сегменті доменних імен.

Зазначимо, що за вказані дії росіяни пропонували грошову винагороду.

Зазначено, що російські куратори також планували заходи щодо загострення суспільно-політичної ситуації напередодні та під час проведення виборів президента України. Для цього виконавці повинні були створити в соціальних мережах групи нібито патріотичного спрямування. На цих ресурсах була запланована публікація матеріалів, в тому числі із закликами до насильницької зміни конституційного ладу України та порушення її територіальної цілісності.

Слідчі СБУ розпочали кримінальне провадження за фактом вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. Зараз проводяться слідчі (розшукові) дії по збору доказів, необхідних для притягнення винних до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко заявив про необхідність розробки механізму для запобігання втручання Росії у виборчий процес.

Відстежуйте найсвіжіші новини з виборів 2019 на РБК Україна.