ua en ru

В САП прокоментували заяву фігурантів "бурштинової справи" щодо неотримання обвинувального акту

В САП прокоментували заяву фігурантів "бурштинової справи" щодо неотримання обвинувального акту Фото: САП (facebook.com-sap.gov.ua)

Нардепи не з'явилися до САП  для вручення обвинувального акта

В Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) прокоментували заяву фігурантів "бурштинової справи" щодо неотримання обвинувального акту. Про це передає РБК-Україна з посиланням на повідомленням прес-служби САП у Facebook.

Як зазначається, обвинувальний акт у зазначеному провадженні затверджений 27.08.2018.

"Як і інші підозрювані народні депутати неодноразово викликались до прокурора для вручення їм обвинувального акту з додатками. При цьому виклики здійснювались завчасно як поштовим зв’язком повістками, так і з допомогою телефонного зв’язку, sms-повідомлень та різних месенджерів (whatsapp, viber, telegram). Натомість замість зайняття конструктивної позиції щодо отримання вказаних документів і захищатися відповідно до чинного процесуального закону у суді, сторона захисту обрала тактику затягування процесу з тим, щоб прокурор не зміг направити обвинувальний акт до суду. Показово, що у завчасно визначені дні виклику всі підозрювані або ж раптово захворіли, або ж у їхніх захисників виникли невідкладні судові процеси", - йдеться у повідомленні.

Також у САП відзначили, що безпосередньо подаючи до САП ГПУ різного роду заяви та клопотання, депутати відмовилися отримувати обвинувальний акт, а Максим Поляков ще й повістку про виклик, мотивуючи це тим, що справа до суду не дійде.

"У зв’язку з цим прокурором та детективами здійснено виїзди за місцем роботи і проживання підозрюваних з метою вручити обвинувальний акт, проте лише один з них фізично його одержав – решта відмовилась, про що у присутності понятих зазначено у відповідних розписках, а також указані факти зафіксовані з допомогою відеозйомки", - додали у відомстві.

У зв’язку з тим, що кожному з підозрюваних стороною обвинувачення запропоновано отримати обвинувальний акт і надати про це розписку прокурору, однак ними цього зроблено не було, що зафіксовано належним чином, 5 жовтня 2018 року прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури обвинувальний акт скеровано до суду.

Провадження стосується двох народних депутатів України та ще чотирьох осіб, які обвинувачуються в отриманні неправомірної вигоди за реалізацію права законодавчої ініціативи (ч. 4 ст. 368 КК України) та зловживанні впливом (ч. 2 ст. 369-2 КК України).

В свою чергу адвокат Борислава Розенблата Олексій Шевчук в коментарі РБК-Україна заявив, що його підзахисному обвинувальний акт наразі не вручено.

"Розенблату обвинувальний акт не вручили. Справа має бути закрита. Строк скінчився 2 жовтня", - сказав адвокат.

За його словами, нікому із фігурантів даної справи обвинувальний акт не вручали.

В САП прокоментували заяву фігурантів "бурштинової справи" щодо неотримання обвинувального акту

Раніше РБК-Україна писало, що за даними НАБУ, фігуранти "бурштинової справи" нардепи Борислав Розенблат та Максим Поляков отримали хабара за реєстрацію законопроекту про видобуток бурштину. Крім того, в 2017 році повідомлялося про шість фігурантів "бурштинової справи".

21 вересня нардепи Розенблат та Поляков не з'явилися до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури для вручення обвинувального акта.

Сьогодні генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що справа Максима Полякова знаходиться на стадії ознайомлення з матеріалами слідства.