ua en ru

Санкції проти Ірану можуть бути зняті найближчим часом, - Держдеп США

Домовленість про зняття санкцій з Ірану може бути досягнута раніше, ніж планувалося, повідомив в інтерв'ю телеканалу CBS державний секретар США Джон Керрі. За його словами, такий розвиток ситуації можливий, якщо Тегеран відкрито підійде до врегулювання конфлікту.

Домовленість про зняття санкцій з Ірану може бути досягнута раніше, ніж планувалося, повідомив в інтерв'ю телеканалу CBS державний секретар США Джон Керрі (на фото). За його словами, такий розвиток ситуації можливий, якщо Тегеран відкрито підійде до врегулювання конфлікту.

"Є ймовірність, що ця домовленість буде досягнута набагато раніше. Все залежить від того, наскільки Іран готовий відкрито підійти до її вирішення", - заявив глава Держдепартаменту. Якщо іранська ядерна програма насправді носить мирний характер, як запевняє Тегеран, і світове співтовариство зможе в цьому переконатися, відносини з Іраном "можуть кардинально змінитися в кращу сторону і в найкоротші терміни", пообіцяв Керрі.

Для цього іранська сторона повинна відкрити доступ на всі свої ядерні об'єкти, погодитися на міжнародні інспекції і добровільно відмовитися від збагачення урану понад необхідніої для мирної ядерної програми норми.

Минулого тижня, виступаючи на сесії Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку, Президент Ірану Хасан Рухані заявив про готовність почати переговори з врегулювання ядерної проблеми в найкоротші терміни. Іранський лідер назвав термін у три-шість місяців. У Нью-Йорку пройшла зустріч "шістки" переговорників з Іраном, результатом якої сторони залишилися задоволені, і був налагоджений діалог з керівництвом США.

У той же час зрушення у відносинах Ірану з Заходом викликають заклопотаність влади Ізраїлю. Після заяви Керрі прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху закликав Президента США Барака Обаму не скасовувати санкції відносно Ірану. Ізраїльський прем'єр прибув до США, де має намір зустрітися з американським лідером.

15 червня 2013 р. новим Президентом Ірану став Хасан Рухані, якого деякі політологи називають "реформатором". На відміну від свого попередника Махмуда Ахмадінежада, який тримав курс на відкриту конфронтацію із Заходом, новий лідер готовий відновити відносини з рядом іноземних держав з метою поліпшити економічне становище Ірану.

Одна з ключових проблем міжнародної політики пов'язана з ядерною програмою Ірану. Захід підозрює Ісламську Республіку в таємній розробці ядерної зброї, допомозі ісламістським угрупованням на Близькому Сході і готовий завдати удару по його об'єктах ядерного паливного циклу. У свою чергу, Іран звинувачує США у веденні політики подвійних стандартів і запевняє в мирній спрямованості своєї програми. Проблему не міг обійти Ізраїль, який неодноразово заявляв про можливості вирішення іранської проблеми військовим шляхом.