ua en ru

Ротенберг підтвердив видачу кредиту наближеному Путіна

Ротенберг підтвердив видачу кредиту наближеному Путіна Фото: Володимир Путін і Аркадій Ротенберг ("Коммерсантъ")

Термін повернення виділених структурами російського мільярдера коштів настане у 2023

Структури російського мільярдера Аркадія Ротенберга дійсно видали компанії Sunbarn кредит, проте в даному випадку мова йде виключно про зворотних коштах, загальна сума яких в рази менше згаданої в ЗМІ. Про це сьогодні з посиланням на представника бізнесмена повідомляє РБК.

Як зазначалося в матеріалах, опублікованих 3 квітня Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань (ISIJ), "близький друг" Володимира Путіна, відомий віолончеліст Сергій Ролдугін, виявився власником ланцюжка офшорних компаній, через які нібито проходили сотні мільйонів доларів.

Ролдугін був власником двох офшорних компаній — Sonnette Overseas (Британські Віргінські острови) і International Overseas Media (Панама). У першій інтереси музиканта представляв підприємець із Санкт-Петербурга Олександр Плехов, пов'язаний з банком "Росія", в якому Ролдугину належить 3,22%. Плєхов був акціонером Sunbarn Ltd (зареєстрована на Британських Віргінських островах).

У 2013 ця компанія отримала позики від трьох офшорних структур ще одного знайомого президента — Аркадія Ротенберга, а також його сина Ігоря, уточнювала "Нова газета". Всі вони датовані одним днем (25 квітня 2013, - ред.), за їх умовами Sunbarn Ltd могла отримати від Ротенберга 185 млн дол. на десять років під 2% річних. За відомостями британської BBC, сума кредитів склала 231 мільйон доларів.

За словами представника Ротенберга, кредити були надані під здійснення конкретної угоди і на комерційних умовах. Термін повернення кредитів настане у 2023 році, зазначив представник мільярдера, але на яку операцію видали кредит - не уточнив.

Нагадаємо, у доповіді ICIJ стверджується, що люди "з близького оточення" президента Росії Володимира Путіна переказали через офшорні компанії щонайменше 2 млрд дол. У розслідуванні журналісти посилаються на витік мільйонів документів з бази даних Mossack Fonseca, четвертої за величиною в світі офшорної юридичної фірми.

Так, німецька газета Sueddeutsche Zeitung отримала близько 11,5 мільйонів документів, які також були надані ICIJ і Центру по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP). За словами авторів розслідування, документи розкривають масштаби тіньової економіки, в якій беруть участь провідні світові політики і бізнесмени.

І хоч ім'я Володимира Путіна так чи інакше не фігурує ні в одному з документів, отримані дані показують багатомільйонні заробітки "друзів президента" РФ За даними ICIJ, шлях офшорної ланцюжка починається в Панамі і йде спершу через Росію, потім - Швейцарію, обриваючись лише на Кіпрі.

Нагадаємо, в кінці березня Reuters опублікувало компромат на оточення Путіна, представивши факти передачі нерухомості на користь кількох жінок, пов'язаних з російським президентом. ЗМІ також повідомили про наявність офшорів у цілого ряду російських чиновників, в тому числі депутатів, губернаторів і силовиків. Раніше офіційний Кремль заявив про підготовку "інформаційного вкидання", що претендує на сенсаційність. Пізніше прес-секретар Путіна уточнив, що мова йде про кампанії, пов'язаної з спробами розхитати ситуацію в РФ і дискредитувати керівництво країни, в першу чергу президента.

У Росії з 2013 діє закон про деофшоризацію, згідно з яким держслужбовцям заборонено брати участь у бізнес-операціях за кордоном і мати рахунки за кордоном.