ua en ru

Стало відомо, що було в офшорах у російських чиновників

Стало відомо, що було в офшорах у російських чиновників Фото: стало відомо, що було в офшорах у російських чиновників

У офшорах виявлені компанії, пов'язані з родинами близько 12 посадових осіб РФ

Міжнародний консорціум журналістських розслідувань виявив в офшорах компанії російських чиновників, депутатів, губернаторів, силовиків. Про це йдеться в розслідуванні офшорного скандалу, опублікованому 3 квітня Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ) і Центром по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Зазначимо, з 2013 згідно із законом про деофшоризації держслужбовцям в Росії заборонено брати участь у бізнес-операціях за кордоном і мати рахунки за кордоном.


Ряд російських держслужбовців, які володіють офшорами

Наголошується, що син міністра економічного розвитку Олексія Улюкаєва Дмитро був директором компанії Ronnieville Ltd., заснованої на Британських Віргінських островах в листопаді 2004 року. Дмитру Улюкаеву в той час був всього 21 рік. Пізніше директором Ronnieville стала Юлія Хряпина - дружина міністра Улюкаєва.

Крім того, прес-секретар президента Дмитро Пєсков має компанію Carina Global Assets Ltd., яка зареєстрована на Тетяну Навку – дружину Пєскова. Фірма може займатися купівлею інвестиційних активів в інтересах власника і управляти активами на суму понад 1 млн дол. Офшор був зареєстрований до весілля Пєскова і Навки, яка відбулася в 2015 році.

Повідомляється, що Іван Малюшин, заступник керуючого справами президента (в 2003-2015 рр..), до 2013 року був єдиним бенефіціаром панамської Anttrin Services Corp. Основним видом діяльності компанії були консультаційні послуги в сфері будівництва та управління нерухомістю.

Також, Максим Ликсутов - віце-мер Москви, у різний час був беніфіціаром трьох офшорів: Venlaw Consultants Co. Inc. (Багами), TG Rail Limited (Кіпр), Cantazaro Limited (Кіпр). За півтора місяці до вступу в силу заборони на офшори переписав акції на свою дружину Тетяну, а потім з нею розлучився.

У свою чергу, Сулейман Геремеев, сенатор від Чечні, в 2004-2006 р. мав генеральну довіреність на ведення справ Grant Pacific Corporation (БВО). Але в той час він був не парламентарем, а лише помічником глави Чечні Рамзана Кадирова по роботі з силовими структурами.

Нагадаємо, міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) опублікував глобальне розслідування про секретних рахунках представників світової еліти, зокрема в ньому йдеться про офшори, імовірно пов'язаних з президентом Росії Володимиром Путіним.

Вколыхнули новини та російські ЗМІ. "Нова газета" починає особисте розслідування під назвою "Офшори. Розтин". Воно присвячене викриття російських чиновників, силовиків і політиків. Редакція "Нової газети" стверджує що саме російські чиновники зайняли лидирующе місця в офшорному скандалі. У мережі навіть з'явилася схема махінації.

Наочно про махінації російських чиновників

Фото: Схема руху активів між офшорними компаніями російських чиновників.

Секретар прес-служби Президента Росії Володимира Путіна Пєсков завяляет, що метою всього офшорного скандалу став саме Путін. "Безумовно, створений інформаційний продукт, який просувають на нашу, внутрішньоросійську внутрішньополітичну сцену. Продукт цей звернений на внутрішню аудиторію, хоча Путін ніде не фігурує фактологічно", - заявив Пєсков.