ua en ru

Росіяни розбирають на запчастини кораблі України в Криму, - командувач ВМС

Росіяни розбирають на запчастини кораблі України в Криму, - командувач ВМС Фото: Ігор Воронченков розповів, як РФ використовує українські кораблі у Криму

Ігор Воронченко переконаний, що Україні вдасться домогтися вирішення цієї проблеми

Кораблі Військово-морських сил України, які залишились у анексованому Криму, використовуються росіянами як донори для кораблів Чорноморського флоту Росії. Про це повідомив командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко в ефірі "5 каналу".

Він також розповів про стан українських кораблів, які залишилися у Криму під час російської окупації півострова.

"Українські кораблі стоять окремо, їх виділили як техніку іноземної держави, але за нашими даними, вони існують як донори. Їх розкомплектовують", - сказав Воронченко.

Командувач ВМС уточнив, з яких саме українських суден використовують запчастини росіяни.

"Костянтин Ольшанський" використовується як корабель-донор. Ті ж "Тернопіль", "Луцьк" використовуються для їхніх малих протичовнових кораблів, тих, які зараз несуть, як кажуть, вахту в районі наших газових родовищ", - розповів він.

При цьому Воронченко переконаний, що дипломатичними зусиллями та зусиллями міжнародної спільноти Україні вдасться домогтися якогось варіанту вирішення цієї проблеми.

"Або компенсація у грошовому еквіваленті, або ж повернення кораблів, але в такому складі, у якому вони були", - підкреслив він.

Нагадаємо, російські військові кілька місяців тому в Чорному морі обстріляли українське водолазне судно "Почаїв".