ua en ru

Затриманого в Криму українського моряка судна ЯМК-0041 відпустили на похорон матері

Затриманого в Криму українського моряка судна ЯМК-0041 відпустили на похорон матері Фото: судно ЯМК-0041 (ps.fsb.ru)

Генадій Отичко вже прибув на материкову Україну

Росіяни відпустили члена екіпажу ЯМК-0041 Генадія Отичка, раніше затриманого прикордонниками РФ поблизу тимчасово окупованого Криму, до України. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву українського омбудсмена Людмили Денісової у Facebook.

За словами Денісової, Отичко залишив анексований півострів і прибув на підконтрольну Україні територію. Зараз він направляється до Очакова (Миколаївська область) на похорон матері.

Затриманого в Криму українського моряка судна ЯМК-0041 відпустили на похорон матері

За інформацією омбудсмена, мати Отичка померла вчора, проте спочатку він не міг покинути Крим через відсутність закордонного паспорта. Документи у нього та в інших членів екіпажу прикордонники РФ відібрали ще в травні. Денісова зазначила, що спочатку її колега з Росії Тетяна Москалькова ігнорувала дзвінки щодо можливої допомоги для Отичка.

Щойно говорила з членом екіпажу судна "ЯМК-0041" Геннадієм Отичком. Він уже на підконтрольній Україні території, повертається в Очаків. Мої представники супроводжують його додому. Коли він туди дістанеться, Геннадій пообіцяв подзвонити мені та розповісти про проблеми та потреби. Я всіляко допомагатиму Геннадію та підтримуватиму його.

Опубліковано Людмилою Денісовою Неділя, 14 жовтня 2018 р.

Нагадаємо, раніше уповноважена Верховної ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що за інформацією Федеральної служби безпеки РФ чотири члени екіпажу затриманого російською стороною риболовецького судна ЯМК-0041 проходять свідками у кримінальній справі і до них не застосовуються процесуальні заходи.

Також, раніше Денісова звернулася до президента України щодо обміну українських рибалок судна ЯМК-0041, затриманого 4 травня 2018 року прикордонною службою РФ, на моряків "Норду", яке було затримано Державною прикордонною службою України. Як відомо, у рибалок українського судна ЯМК-0041 відібрали паспорти, їх примусово утримують на півострові.