ua en ru

Росія назвала доповідь HRW щодо Сирії "газетною качкою"

Росія назвала доповідь HRW щодо Сирії "газетною качкою" Фото (Міноборони РФ): російська авіагрупа в Сирії

Пєсков запевнив, що російські військові "свідомо не завдають ударів" по терористах, які ховаються в житлових кварталах

Доповідь міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch щодо Сирії, у якій Російська Федерація звинувачується у скоєнні військових злочинів на території арабської республіки, є "газетною качкою". Про це заявив прес-секретар Президента РФ Дмитро Пєсков сьогодні на брифінгу в Москві, повідомляє РБК.

За словами Пєскова, останнім часом з'явилася велика кількість "повідомлень, газетних качок, навмисних зливів" на тему наслідків російських бомбардувань у Сирії.

"Думаю, що це (доповідь HRW, - ред.), напевно, одне з них", - заявив прес-секретар Володимира Путіна на прохання журналістів прокоментувати звинувачення правозахисників.

Російські військові, зі слів Пєскова, неодноразово заявляли про те, що при виборі цілей у Сирії першочергову увагу приділяється тому, щоб не завдавати шкоди цивільному населенню. "Неодноразово наші військові зазначали, що зловживають терористи цим підходом", - продовжив спікер Кремля, додавши, що терористи часто ховаються в житлових кварталах, і в цьому випадку військові РФ свідомо йдуть на те, щоб не завдавати удари.

В опублікованій напередодні доповіді правозахисної організації йдеться, що якнайменше два повітряні удари, що їх, як вважають місцеві жителі, 15 жовтня завдали російські літаки, порушили закони війни. Посилаючись на місцевих жителів, HRW заявила, що від здійснених Росією авіаударів на території Сирії загинули 59 мирних жителів, з яких 33 дитини і один командувач місцевої опозиційною групою.

Один з ударів, за даними правозахисників, було завдано по житловому будинку в населеному пункті Ганту, а другий - по сусідньому місту Тер-Маалех.

Російська військова операція в Сирії розпочалася 30 вересня. За цей час західні ЗМІ, політики, а також правозахисники неодноразово повідомляли, що Повітряно-космічні сили РФ завдають удари не по позиціях бойовиків терористичного угрупування "Ісламська держава", а по позиціях повстанців і опозиційних до Президента Башара Асада сил. З'являлася також інформація про загибель мирних жителів.

Своєю чергою, офіційні особи Росії неодноразово спростовували ці заяви, називаючи дані про загибель цивільних осіб у Сирії "інформаційними атаками".

Нагадаємо, Путін нарахував до 7 тис. громадян Росії і країн СНД у лавах ІДІЛ.

Як повідомляла минулого тижня французька Le Figaro з посиланням на сирійську Обсерваторію прав людини, в результаті авіаудару російської авіагрупи по польовому госпіталю на північному заході Сирії загинули щонайменше 13 осіб.