ua en ru

Росія запропонувала Японії брати участь у проектах з освоєння двох родовищ вуглеводнів

Росія запропонувала Японії брати участь у проектах з освоєння Чаяндінского і Ковиктинського родовищ вуглеводнів, повідомив журналістам у Москві віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін за підсумками зустрічі з послом Японії в РФ Масахару Коно, передає РБК.

За словами І.Сечіна, "Газпром" буде будувати співпрацю з урахуванням нарощування поставок зрідженого природного газу у зв'язку з оперативними потребами Японії, а також планує перспективні проекти. "Чаянда і Ковикта - це як раз такі проекти, де є можливість участі японських партнерів як з видобутку, так і по транспорту і по збуту", - сказав віце-прем'єр.

Чаяндінское родовище розташоване в Ленському районі Республіки Саха (Якутія). Запаси родовища по категорії С1 + С2 складають 1240 млрд куб. м газу, нафти та конденсату - 68,4 млн т (які добуваються). Для виведення видобутого газу планується створення газотранспортної системи (ГТС) Якутія-Хабаровськ-Владивосток, роботи по якому "Газпром" почне після завершення будівництва першої черги ГТС Сахалін-Хабаровськ-Владивосток. Родовище було передано в експлуатацію "Газпрому" як власнику Єдиної системи газопостачання (ЕСГ). Введення в розробку нафтового оторочки Чаяндінского родовища планується в 2014р., Газових покладів - в 2016 р.

Незабаром ліцензія на освоєння Ковиктинського газоконденсатного родовища, одного з найбільших родовищ Східного Сибіру, ​​перейде до ВАТ "Газпром". Концерн 1 березня 2011 р. переміг в аукціоні з продажу майна компанії "РУСИА Петролеум", що володіє ліцензією на Ковикту і визнаною в середині вересня 2010 р. банкрутом. За майновий комплекс компанії "Газпром" заплатив 25,8 млрд руб. при стартовій вартості більше 15 млрд руб. Ліцензія на Ковикту перейде до "Газпрому" автоматично, йому залишається тільки подати заявку на її переоформлення. "Газпром" вже приступив до заходів по переоформленню ліцензії.