ua en ru

Росія передасть Ірану супутник, щоб відстежувати потенційні військові цілі, - ЗМІ

Росія передасть Ірану супутник, щоб відстежувати потенційні військові цілі, - ЗМІ Фото: Росія обіцяє Ірану супутник ( Flickr)

Росія готується надати Ірану супутникову систему. Вона надасть Тегерану безпрецедентну можливість відстежувати потенційні військові цілі на Близькому Сході та за його межами.

Про це повідомляє Washington Post, посилаючись на власні джерела.

Згідно з планом, іранцям буде доставлений супутник Канопус-V російського виробництва, який оснащений камерою з високою роздільною здатністю. Це підвищить шпигунські можливості Ірану і дозволить здійснювати постійний моніторинг об'єктів, починаючи від нафтопереробних заводів в Перській затоці та ізраїльських військових баз до іракських казарм.

Канопус-V призначений для цивільного використання, але лідери Корпусу вартових ісламської революції Ірану з 2018 року здійснили кілька поїздок до Росії, щоб допомогти в переговорах щодо угоди.

Цієї весни російські експерти вирушили до Ірану, щоб допомогти навчити бригади, які будуть керувати супутником з недавно побудованого об'єкта недалеко від Караджа на захід від Тегерана.

Згідно з угодою, новий супутник Ірану буде запущений в Росії і матиме російське обладнання, в тому числі камеру з роздільною здатністю 1,2 метра. Це є значним поліпшенням у порівнянні з нинішніми можливостями Ірану, але далеко від якості, що досягається американськими супутниками-шпигунами.

"Він не найкращий у світі, але з високою роздільною здатністю і дуже хороший для військових цілей", - заявив офіційний представник Близького Сходу.

Занепокоєння викликає і те, що тепер Іран зможе поділитися знімками з проіранськими угрупованнями ополченців по всьому регіону. Проіранські ополченці причетні до неодноразових ракетних обстрілів іракських військових баз, де знаходяться американські війська і військові інструктори.