ua en ru

Росія готується звинуватити Україну в екоциді Криму

Думський комітет з природних ресурсів готується звинуватити Україну в екоциді Криму з боку України у зв'язку з перекриттям надходження води на півострів по Північно-Кримському каналу, передає видання "Коммерсантъ" з посиланням на джерела.

За словами голови комітету з природних ресурсів Володимира Кашина (КПРФ), зараз депутати-члени комітету проводять виїзне засідання в Криму. Зокрема, туди поїхали перший заступник голови комітету Іван Нікітчук (КПРФ) і голова підкомітету з водних ресурсів Карлов Георгій ("Єдина Росія").

"Наші товариші проводять узгоджені заходи з міністерством природи і з депутатами Держради Криму, вони вже завершують свою роботу, розглянемо підготовлені ними матеріали в четвер",- заявив він.

Як зазначається, раніше Карлов Георгій заявляв, що депутати збираються підняти "на всеросійський парламентський рівень питання екоциду в Криму, свідомого нанесення шкоди екології та життєдіяльності людини". За його словами, дії України щодо перекриття Північно-Кримського каналу можна розцінювати як екоцид. Пан Карлів стверджував, що підкомітет має намір ініціювати розгляд цього питання спочатку на майданчику Держдуми, а потім і міжнародного співтовариства.

Перший віце-спікер "Держради" Криму Костянтин Бахарєв заявив, що згоден із суттю заяви підкомітету Держдуми по водним ресурсам.

"Ми бачимо варварські дії з боку українських політиків, які руйнують всю ту систему, яка існувала ще з радянських часів,- сказав він. - І перекриття каналу дійсно загрожує серйозною екологічною катастрофою, в першу чергу для північного Криму". У той же час він засумнівався в ефективності подібної заяви до "зміни існуючого режиму влади" в Україні.

Голова комітету "Держради" Криму з екології та сільського господарства Віталій Шевченко заявив, що говорити про екоцид на півострові поки рано, в той же час він зазначив, що перекриття Північно-Кримського каналу в майбутньому загрожує засоленню ґрунтів у північному і східному Криму.

"Наше завдання зараз економно використовувати водні ресурси, які є в Криму,- сказав він. - Ми реконструюємо водоводи, щоб уникнути зайвих втрат, буримо нові свердловини, які дозволяють видобувати підземні води". Також Віталій Шевченко зазначив, що в минулому році на півострові припинилося вирощування рису, а сільське господарство переорієнтувалося на менш водозатратні культури.

Нагадаємо, в травні Україна вирішила звести дамбу в руслі Північно-Кримського каналу на території Херсонської області приблизно в 40 км від границі з Кримом з метою повністю перекрити доступ води на півострів.