ua en ru

У Росії вперше засудили людину до реального терміну за порушення на мітингах

У Росії вперше засудили людину до реального терміну за порушення на мітингах Фото: Ільдар Дадін

Ільдар Дадін отримав три роки колонії

Суд у Росії вперше виніс вирок за неодноразове порушення порядку проведення масових акцій. За рішенням Басманного суду Ільдар Дадін отримав три роки колонії. Прокуратура просила два роки для активіста, повідомляє РБК.

Після оголошення вироку в будівлі почалися заворушення. Глядачі, які прийшли підтримати Дадіна, зустріли рішення суду вигуками "ганьба".

Дадін - один з перших фігурантів кримінальної справи за ст. 212.1 Кримінального кодексу РФ "Неодноразове порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування". За версією слідства, Дадін порушив закон під час протестних акцій 6 і 23 серпня, 13 вересня і 5 грудня 2014 року.

У січні після затримання його помістили в ізолятор тимчасового утримання. Пізніше він був переведений під домашній арешт.

У ході дебатів прокуратура просила засудити Дадіна до двох років колонії. Дадін своєї провини не визнав. Він наполягав, що діяв у відповідності з законом. Тричі він виходив на одиночні пікети на Манежній площі, що підтверджували свідки захисту. Також він влаштував з іншими активістами ходу на М'ясницькій вулиці. Дадін зазначав, що одиночне пікетування дозволено законом і його не потрібно заздалегідь погоджувати. Що ж стосується ходи, то, на думку активіста, 31-я стаття конституції РФ прямо закріплює за кожним право на свободу мітингів і зібрань.

Стаття 212.1, що передбачає покарання за неодноразове порушення порядку проведення мітингу, була включена до кримінального кодексу Росії влітку 2014 року.

Нагадаємо, влада Москви не дозволила російській опозиції провести мітинг 12 грудня.