ua en ru

РФ і Саудівська Аравія таємно домовилися збільшити видобуток нафти, - Reuters

РФ і Саудівська Аравія таємно домовилися збільшити видобуток нафти, - Reuters Фото: міністр енергетики Саудівської Аравії Халід аль-Фаліх (fickr.com)

Метою договору є зростання нафтовидобутку і зниження цін на нафту

Російська Федерація і Саудівська Аравія уклали таємну двосторонню угоду у вересні, метою якого є зростання нафтовидобутку і зниження цін на нафту. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на агентство Reuters, яке посилається на чотири інформованих джерела.

Як повідомляє агенство, тільки після того, як угода про збільшення видобутку нафти була досягнута Москвою і Ер-Ріяд, про цьому плані були проінформовані інші учасники ОПЕК.

За словами джерел Reuters, міністр енергетики Саудівської Аравії Халід аль-Фалих і його російський колега Олександр Новак мали намір оголосити про рішення збільшити видобуток на 500 тис. барелів на день під час зустрічі учасників ОПЕК+ в кінці вересня.

Однак після того, як висловилися проти збільшення інші учасники організації країн-експортерів нафти (зокрема Іран, проти якого США відновили санкції) рішення про збільшення обсягу нафтовидобутку було відкладено до саміту ОПЕК у Відні, наміченого на 6 грудня, розповіли співрозмовники агентства.

Також агентство відзначає, що раніше Саудівська Аравія заявляла про готовність збільшити видобуток на 200-300 тис. барелів з вересня, щоб покрити дефіцит нафти сирої, який утворюється на ринку після відновлення санкцій США проти Ірану.

Відзначимо, ціна північноморської нафти марки Brent сьогодні ввечері, 3 жовтня 2018 року, опустилася нижче позначки 85 доларів за барель.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що до вересня президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп зажадав від ОПЕК "зараз же знизити ціни на нафту". Він також зазначив, що країни Близького Сходу не будуть довго безпеки без США.

У свою чергу, міністр нафти Ірану Бижан Зангане заявив, що якщо президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп хоче, щоб ціна на нафту перестала рости, він повинен перестати втручатися в ситуацію на Близькому Сході.