ua en ru

РФ і Китай домовилися про співпрацю в атомній і нафтовій сферах

Під час візиту президента Російської Федерації Дмитра Медведєва до Китайської Народної Республіки, було укладено низку важливих угод в енергетичній сфері. В атомній галузі країнам вдалося домовитися про участь "Росатома" в будівництві Тяньваньської атомної електростанції (АЕС), а також про фінансування китайським банком проекту теплоелектростанціі в Ярославлі. Сьогоднішній день також став завершальним у будівництві нафтопроводу Росія - Китай, яке велося в рамках проекту "Східний Сибір - Тихий океан" (ССТО) з 2009 р., країни уклали угоду про постачання нафти в новий трубопровід. При цьому в газовій сфері переговори РФ і КНР, що тривають з 2004 р., так і залишилися на рівні укладення "попередніх домовленостей". У Пекіні вдалося узгодити основні умови постачань російського газу із Західного Сибіру, але висновок остаточного експортного контракту намічено аж на 2011 р., передає РБК.

Головним документом в енергетичній сфері з підписаних під час візиту Д.Медведєва став контракт на технічний проект другої черги будівництва однієї з найбільших у КНР атомних електростанцій - Тяньваньської. Свої підписи під документом поставили представники інжинірингової компанії "Росатома" - ЗАТ "Атомбудекспорт" і Цзянсуська ядерна енергетична корпорація (JNPC). Відповідно до документа, блоки N3 і N4 китайської АЕС будуть зводитися за проектом, аналогічного до першої черги Тяньваньської АЕС, яку також створювала російська компанія. Ще однією угодою, підписаною сьогодні в Пекіні, став документ про фінансування китайським банком ICBC будівництва теплоелектростанції ТГК-2 у Ярославській області вартістю 15 млрд руб.

Підписання угоди про постачання нафти між ВАТ "Роснафта" і китайської нафтогазовою корпорацією CNPC стало продовженням співпраці між двома країнами в нафтовій сфері, розпочатого в лютому 2009 р. Тоді Китай виділив ВАТ "Роснафта" і ВАТ "АК" Транснефть "кредит на 25 млрд дол . під експорт нафти в обсязі 15 млн т на рік. Планується, що російська нафта заповнить новий нафтопровід Росія-Китай, потужністю 15 млн т на рік, який є відгалуженням від магістрального трубопроводу Східний Сибір - Тихий океан. Сьогодні в Пекіні відбулася офіційна церемонія завершення його будівництва і запуск об'єкта з китайської сторони. Російська частина нафтопроводу була запущена в кінці серпня. За словами голови "Транснафти" Миколи Токарєва комерційні постачання нафти до Китаю новим трубопроводом планується почати з 1 січня 2011 р. У листопаді-грудні ц.р. почнеться закачування в нафтопровід технологічної нафти - близько 600 тис т.

Нагадаємо, що в березні 2006 р. між "Газпромом" і CNPC було укладено протокол про постачання природного газу з Росії до КНР на 68 млрд куб. м. Сторони розглядали два варіанти поставок газу в КНР - західний і східний маршрути, для організації яких планувалося створення газотранспортної системи "Алтай" потужністю 30-40 млрд куб. м на рік. Початок постачань газу за східним напрямом повинно було початися в 2016 р., західному - в 2011 р. Однак у 2009 р. "Газпром" повідомляв, що терміни постачань були перенесені через відсутність домовленості за ціною. Остаточні домовленості щодо вартості газу між РФ і КНР не були досягнуті і цього разу. Як раніше повідомляв віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін, з ціновими параметрами сторони повинні визначитися в I півріччі 2011 р.