ua en ru

Результати виборів в Раду: хто пройшов по мажоритарці

Результати виборів в Раду: хто пройшов по мажоритарці Ілюстративне фото (РБК-Україна)

У більшості мажоритарних округів перемогли кандидати від "Слуги народу"

Результати виборів в Раду, які відбулися в Україні вчора, 21 липня, будуть відомі після того, як ЦВК оброблено 100% протоколів з виборчих дільниць. За ніч було оброблено вже більше 30%.

За законом Центральна виборча комісія повинна встановити результати виборів не пізніше 5 серпня.

Повний список депутатів-мажоритарників по всіх 199 одномандатних округах, які проходять у Раду, можна подивитися на сайті ЦВК.

Згідно з результатами, більшість місць у новому парламенті отримає партія "Слуга народу". За результатами обробки 30% протоколів, політсила набирає 42,12% голосів.

"Слуга народу" здобула перемогу в більшості округів України. Зокрема – у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської, а також в місті Київ. Виняток – Львівська область, в якій в шести округах перемогла "Слуга народу", а в шести – "Голос".

Другий найбільшою фракцією в Раді буде "Опозиційна платформа – За життя". Їх результат на виборах (з обробки 30% протоколів) – 12,69%. Якщо дивитися в розрізі округів, політсилу підтримали в Донецькій, Луганській і один округ в Одеській областях.

Також в Раду зможуть пройти "Європейська солідарність" Петра Порошенка, "Батьківщина" Юлії Тимошенко і "Голос" Святослава Вакарчука.

Кількість місць, які партія може зайняти в парламенті, вираховується за певною формулою:

  • підсумувати всі відсотки прохідних партій;
  • на цю суму поділити 225 (кількість мандатів на депутатів, які пройшли за списками);
  • поділити 225 мандатів на цю суму (це "вага" одного набраного відсотка);
  • цей "вага" помножити на набраний кожної прохідною партією відсоток

Отримана в результаті цифра - це кількість місць, яке вона отримає в Раді.

Нагадаємо, що результати анексії Росією Криму, а також переходу частини Донецької та Луганської областей під контроль проросійських бойовиків, кількість одномандатних округів в Україні скоротилося. Тепер їх не 225, а 199. Відповідно, народних депутатів у Верховній Раді IX скликання теж буде менше – не 450, а 424.

Раніше РБК-Україна повідомило, що за результатами національного екзит-полу, в Раду нового скликання проходять 5 політичних партій.

Крім того, у ЦВК розповіли про те, які повідомлення про порушення вони отримали в ході виборів 21 липня.