ua en ru

Республіканці блокують затвердження нового глави Пентагону

Для затвердження екс-сенатора Чака Хейгела на посаді міністра оборони США не вистачає двох голосів у верхній палаті Конгресу, тому попередній міністр оборони Леон Панетта, який минулого тижня здав справи і попрощався з товаришами по службі, змушений затриматися в Пентагоні. Про це пише "Комерсант".

В кінці минулого тижня 74-річний Леон Панетта оголосив, що після 50 років держслужби вирішив піти на пенсію і поїхати на сімейне ранчо в Каліфорнії.

"Я вже зібрав речі в своєму офісі. Дружина Сільвія закінчує упаковувати ящики будинку, так що ми повністю готові", - повідомив Панетта під час прийому в Держдепі, додавши, що кращим подарунком для дружини на День святого Валентина стане можливість "звалити з цього міста до бісової матері".

Але вже наступного дня прес-служба Пентагону уточнила: незважаючи на те, що Леон Панетта вже здав справи і звільнив міністерський офіс, йому доведеться затриматися в Вашингтоні.

"Він продовжить виконувати обов'язки глави оборонного відомства до тих пір, поки його наступник не прийме присягу", - пояснив представник міністерства Джордж Літтл.

Той факт, що всі спроби домовитися з сенаторами закінчилися провалом, визнали і в Білому домі.

"Сенатори-республіканці надали перевагу політичному позерству перед інтересами національної безпеки", - поскаржився після голосування у верхній палаті прес-секретар президента США Джей Карні.

А за словами нового глави апарату Білого дому Дениса Макдоноу, позиція, яку зайняли сенатори, вже призвела до того, що президенту досі не вдалося завершити формування силового блоку своєї адміністрації. До роботи зміг приступити тільки новий держсекретар Джон Керрі. Кандидатури директора ЦРУ Джона Бреннана і міністра оборони Чака Хейгела поки не затверджені верхньою палатою.

Втім, представники Республіканської партії в Сенаті з самого початку не приховували, що процедура їх призначення не буде простою. Ще до слухань сенатори зажадали від кандидата в міністри оборони письмово відповісти на кілька сотень питань, а обговорення виступу Чака Хейгела в комітеті з оборони затягнулося на 9:00.

Крім того, група законодавців попередила Білий дім, що кандидатура нового міністра не буде затверджена до тих пір, поки адміністрація не відповість на всі питання про напад на консульство США в Бенгазі, коли в результаті атаки терористів загинули посол Крістофер Стівенс і троє співробітників диппредставництва.

Одночасно сенатор Ліндсі Грем зажадав від кандидата в шефи Пентагону представити податкові звіти за останні п'ять років. За словами законодавця, його цікавило, чи отримував Хейгел, який очолював після відходу з сенату Atlantic Council і засідав в раді директорів Chevron Corporation, гроші від "радикальних груп або іноземних урядів, включаючи владу Північної Кореї".

А минулого тижня республіканці вирішили використовувати останній засіб. Процедура, звана в конгресі filibuster, дозволяє блокувати голосування за допомогою безперервних дебатів. Для того, щоб завершити обговорення, потрібно 60 голосів сенаторів із 100. Але поки знайшлося лише 58 законодавців.

Підсумки першого раунду обговорення підбив сенатор Джон Маккейн, який заявив, що президент зробив "жахливий вибір, запропонувавши в найважчий час кандидатуру самого поганого претендента". На цьому тижні Конгрес піде на канікули, тож повернутися до обговорення кандидатури нового глави Пентагону сенатори зможуть лише наприкінці лютого.

У цьому, схоже, і полягала головна мета законодавців-республіканців. Принаймні, вранці в понеділок сенатор Маккейн несподівано заявив, що не бачить сенсу "блокувати затвердження Хейгела після завершення парламентських канікул". З ним погодився і Ліндсі Грем, що підтвердив в ефірі FOX News, що у нього "більше не залишилося питань до кандидата".

Тим не менш, поки виконувати обов'язки глави Пентагону доведеться Леон Панетта. На цьому тижні він візьме участь у саміті НАТО в Брюсселі. Там, як очікується, обговорюватиметься план Барака Обами з виведення військ з Афганістану.

Читайте також: У США віце-президент Чейні розкритикував номінантів Обами на посади глав Пентагону, ЦРУ і Держдепартаменту