ua en ru

Реформа охорони здоров'я в Києві дозволить доводити до банкрутства та закривати міські поліклініки

Масштабна реформа системи охорони здоров'я в Києві, ініційована столичною владою, дозволить доводити до банкрутства і закривати міські поліклініки. Про це пише "Дзеркало тижня. Україна".

Відзначається, що в рамках реформи з 1 січня 2014 р. поліклініка стане комунальним підприємством. А за законом КП можна довести до банкрутства й закрити.

"Причому в нинішній ситуації для цього не потрібно докладати ніяких зусиль - борги величезні, і немає жодних гарантій, що вони зменшаться до кінця року", - йдеться в матеріалі.

Так, з початку поточного року в Святошинському районі борги поліклінік по комуналці перевалили за 800 тис. грн. Найбільші борги у Деснянському районі - понад 2,2 млн грн.

"За оперативною інформацією, в поліклініках відключають світло, воду, телефон - поки ненадовго, ймовірно, щоб не було скандалів. Відомо, що Конституція забороняє закривати медичні установи, але якщо вони отримають статус комунальних - проблем не буде. Приміщення, як нині водиться, отримають більш ефективних власників", - йдеться в матеріалі.

Як повідомлялося раніше, в ході реформування в Києві з 102 діючих закладів первинної меддопомоги залишиться лише 42.

Муніципальні медустанови повинні будуть самостійно піклуватися про вирішення фінансових питань, які зараз має вирішувати міський бюджет. Тобто, їм доведеться заробляти: впроваджувати платні послуги, збільшувати розмір благодійних внесків, залучати пацієнтів, бажано, заможних.