ua en ru

Редакція "Схем" відповіла на заяви Луценка про необхідність доступу до телефону Седлецькоюї

Редакція "Схем" відповіла на заяви Луценка про необхідність доступу до телефону Седлецькоюї Фото: Наталія Седлецька (facebook.com/hromadskeua)

Луценко заперечує прослуховування журналістів по справі Ситника до рішення суду

Журналісти "Схем" відповіли на слова генерального прокурора Юрія Луценка про те, що слідство у справі про розголошення таємниці досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником не прослуховувало Наталю Седлецьку та інших журналістів до рішення суду про доступ до їх телефонів. Журналісти "Схем" прокоментували заяви Луценко в інтерв'ю виданню "Цензор. НЕТ".

"Я показую вам офіційний документ - слідчі хочуть отримати тільки дату, коли ці журналісти (протягом 17 місяців) були саме в "соті" мобільної вежі на території НАБУ. Де за цей час були журналісти, крім цього місця, нас не цікавить", - сказав Луценко.

При цьому журналісти "Схем" уточнили, що документ, який показував Луценко - це лист слідчого в компанію "Київстар", а не постанова суду, яка дає дозвіл на доступ до повної карти пересувань журналістів протягом півтора року, їхніх дзвінків і SMS.

Зокрема, слідчий просив суд і отримав доступ до наступної інформації:

  • дата, час, тривалість кожного з'єднання;
  • номери всіх абонентів;
  • відправлені та отримані текстові та інші повідомлення (SMS, MMS) (включаючи утримання);
  • місцезнаходження абонента (базової станції оператора і азимуту до неї) під час телефонних з'єднань;
  • imei-код пристрою

Після гострої суспільної реакції Луценко визнав надмірним обсяг даних з мобільних журналістів, доступ до яких його підлеглим відкрив суд.

В редакції "Схем" повідомили, що замість вказівки слідчому не використовувати судове рішення, уточнити потребу і звернутися до суду, генпрокурор, навпаки, прискорив отримання ГПУ даних від оператора. Зокрема, слідчий написав лист в "Київстар" з вимогою таки видати інформацію, ще і встановивши дедлайн до 18 вересня. Однак у листі слідчий попросив надати тільки дані про час і тривалість місцезнаходження телефонів журналісток в зоні дії веж оператора в декількох кварталах навколо НАБУ в період з липня 2016 року по листопад 2017 року. Втім, у листі слідчий прямо вказав, що "в даний час" потрібна тільки ця інформація.

За словами Луценка, слідство цікавить тільки дата перебування в приміщенні, де сталося розголошення негласні слідчо-розшукові дії.

Нагадаємо, раніше Луценко заявив, що слідство у справі про розголошення таємниці досудового розслідування Ситником не прослуховувала Седлецьку та інших журналістів до рішення суду про доступ до їх телефонам.

За його словами, слідство запросило доступ до телефону Седлецької, щоб визначити дату зустрічі з Ситником, на якій той зачитав журналістам матеріали прокурору Костянтину Кулику, зокрема розшифровку розмов його цивільної дружини. При цьому оператору необхідно використовувати 14 параметрів, в тому числі мати доступ до дзвінків і повідомлень.