ua en ru

Рада ратифікувала угоду про участь у програмі наукових досліджень і навчання Євратом

Рада ратифікувала угоду про участь у програмі наукових досліджень і навчання Євратом Фото: Верховна Рада України

За проект закону проголосували 255 нардепів

Верховна Рада України підтримала за основу і в цілому законопроект №0109 "Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Європейським співтовариством з атомної енергії про наукове і технологічне співробітництво і асоційовану участь України в Програмі наукових досліджень і навчання Євратом (2014-2018)". За проект закону проголосували 255 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, відповідну угоду було підписано 27 червня в Брюсселі 2016.

Наголошується, що дослідницька і навчальна програма Євратом є комплементарною до програми Європейського союзу з досліджень та інноваційної діяльності "Горизонт 2020", яка об'єднує всі програми ЄС з фінансування досліджень та інновацій.

Набуття Україною статусу асоційованого члена Євратом відкриває шляхи для участі українських наукових установ у перспективних проектах ядерної енергетики, що сприятиме імплементації державою стандартів ядерної безпеки ЄС.

Прийняття відповідного закону необхідно для набрання чинності Угоди.

"Вступ в силу Угоди забезпечить інтеграцію України в європейське наукове співтовариство, посилить міжнародне науково-технічне співробітництво в області ядерної енергетики, сприяючи всебічному розвитку партнерських взаємин між Україною і Європейським співтовариством з атомної енергії. Участь України у Програмі наукових досліджень і навчання Євратом (2014-2018) дозволить участь українських науково-дослідних установ і організацій, університетів, вітчизняних науковців у провідних європейських дослідницьких і тренувальних програмах", - йдеться в пояснювальній записці.

Нагадаємо, 27 червня підписано Угоду між урядом України та Європейським співтовариством з атомної енергії про наукове і технологічне співробітництво і асоційовану участь України в Програмі наукових досліджень і навчання Євратом (2014-2018).