ua en ru

Рада прийняла за основу законопроект про медіацію

Рада прийняла за основу законопроект про медіацію Фото: засідання Ради

Закон про медіацію пройшов перше читання

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №3665 "Про медіацію". За документ проголосували 238 парламентаріїв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Основним завданням даного проекту закону є визначення правових засад надання послуг медіації на професійній основі, поширення практики мирного вирішення спорів несудовими методами з метою розвантаження судів та забезпечення збалансованих взаємовідносин між інститутом медіації та судовою системою", - сказано в документі.

Закон дає визначення термінів "медіація" і "медіатор", визначає основні принципи медіації, правові основи проведення процедури медіації, умови отримання статусу медіатора, особливості проведення процедури медіації під час судового або третейського розгляду, механізми контролю за якістю надання послуг медіації, та принципи державної політики у сфері медіації

Згідно з проектом, медіація не може бути застосована у справах, по яким сторони не можуть укласти мирову угоду, або угоду про примирення у відповідності з чинним законодавством України. Так, наприклад, медіація не може проводитися у провадженні щодо тяжких злочинів та щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення у відповідності зі статтею 469 Кримінального процесуального кодексу України.

Законопроект також надає гарантії збереження доступу до суду громадянам, які будуть вдаватися до медіації, і вводить наступні обмеження: засоби і методи проведення медіації, які вибирає медіатор, не повинні суперечити чинному законодавству України; угода за результатами медіації не має містити положень, що суперечать законодавству України, інтересам держави і суспільства, його моральним принципам, і іншим вимогам законодавства

Згідно з документом, держава встановлює чіткі вимоги щодо отримання статусу медіатора фізичними особами - вік, освіта та кількість годин професійного навчання. Однак наявність юридичної освіти для медіатора не є обов'язковою, так як законопроект забороняє медіаторам дыйснювати будь-які юридичні консультації сторонам і велика частка медіаторів є психологами.

У відносинах інституту медіації та судової системи законопроект виходить з принципу органічного "вбудовування" медіації в існуючу правову систему. За законопроектом інститут медіації доповнює (а не змінює) чинні правові інститути, такі як мирова угода в цивільному та господарському процесах, примирення в адміністративному судочинстві та кримінальному процесі, тощо. Таким чином, проект закону запроваджує модель добровільної присудової медіації, де суд має право рекомендувати медіацію сторонам, а сторони можуть відмовитися від цього.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Рада має намір відкрити доступ до результатів клінічних випробувань ліків.