ua en ru

Рада планує посилити контроль за роботою дитячих оздоровчих установ

Рада планує посилити контроль за роботою дитячих оздоровчих установ Фото: ВРУ

Однак термін оздоровчої зміни пропонується зменшити з 21 до 18 днів

Верховна Рада України планує посилити контроль за діяльністю дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Відповідний законопроект №2917 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей, збереження мережі дитячих оздоровчих закладів" підтримали 240 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, документом пропонується передбачити, що керівники дитячих закладів оздоровлення та відпочинку несуть персональну відповідальність за якість послуг, які вони надають, та за збереження життя і здоров’я дітей відповідно до чинного законодавства.

Зазначається, що оздоровлення та відпочинок дітей, які потребують особливих умов для оздоровлення, здійснюється у спеціально пристосованих дитячих закладах оздоровлення та відпочинку або в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку на спеціально обладнаних місцях.


Пропонується встановити, що утворення, реорганізація та ліквідація дитячих закладів оздоровлення та відпочинку здійснюється за рішенням власника (засновника) або уповноваженого ним органу відповідно до законодавства. При цьому власник оздоровчого закладу не має права ліквідовувати його, зменшувати територію, кількість ліжко-місць, а також здавати в оренду приміщення (будівлі) для провадження діяльності, не пов’язаної з оздоровленням та відпочинком дітей під час їх перебування в ньому, без погодження із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері сім'ї та дітей.

Так, проектом закону передбачається надати можливість закладам оздоровлення та відпочинку приймати на оздоровлення та відпочинок дітей різних вікових категорій разом з батьками. При цьому термін оздоровчої зміни зменшується з 21 до 18 днів.

Законопроектом визначається, що мережа дитячих закладів оздоровлення та відпочинку - сукупність усіх дитячих закладів оздоровлення та відпочинку (працюючих та непрацюючих), незалежно від форми власності, типу та підпорядкування.

Дається також визначення поняттю державний реєстр майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей. Такий реєстр - це електронна база даних про об’єкти (працюючі та непрацюючі), які призначені для оздоровлення та відпочинку дітей, незалежно від форми власності та підпорядкування, яка створена з метою запобігання ліквідації, передачі під заставу, перепрофілюванню, використанню не за призначенням об’єктів дитячого оздоровлення та відпочинку.

Документом уточнюється визначення деяких категорій дітей. Зокрема встановлюється, що діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, - це діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування; діти з сімей загиблих учасників масових акцій громадського протесту; діти учасників бойових дій; рідні діти батьків-вихователів або прийомних батьків, які проживають в одній прийомній сім’ї або в одному дитячому будинку сімейного типу; діти, які перебувають на обліку служб у справах дітей, як такі, що опинились у складних життєвих обставинах; діти-інваліди; діти, потерпілі від наслідків Чорнобильської катастрофи; діти, які постраждали внаслідок надзвичайних ситуацій, бойових дій та проведення антитерористичної операції.

Також до категорії дітей, що потребують особливої уваги та підтримки, віднесені діти із внутрішньо переміщених сімей; діти з багатодітних та діти з малозабезпечених сімей; діти, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов'язків; діти, які перебувають на диспансерному обліку; талановиті та обдаровані діти - переможці міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад, відмінники навчання, лідери дитячих громадських організацій; дитячі творчі колективи та спортивні команди, діти працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села.

Відповідно до проекту закону, майно дитячого закладу оздоровлення та відпочинку не може бути об'єктом звернення стягнення за борговими зобов'язаннями, не може передаватися у заставу.

А в разі банкрутства власника місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування вирішують питання про передачу дитячого закладу оздоровлення та відпочинку до комунальної власності.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що партія "Наш край" виступає за збільшення фінансування літнього відпочинку дітей.