ua en ru

Рада відхилила законопроект про гарантії держави щодо виконання судових рішень

Рада відхилила законопроект про гарантії держави щодо виконання судових рішень

Народні депутати не підтримали законопроект № 1568 "Про внесення змін у деякі закони України щодо способу виконання судових рішень". За відповідне рішення проголосували лише 64 нардепа при 226 мінімально необхідних.

Як заявив голова комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко" Руслан Князевич, даний законопроект пропонує внести зміни до законів України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" та "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень", згідно з яким законом україни "Про державний бюджет України" на відповідний рік можуть бути передбачені інші механізми і способи виконання судових рішень, ніж визначені цими законами.

"На думку членів комітету, прийняття проекту закону дозволить попередити подальше порушення прав осіб на вільне володіння майном та на виконання судового рішення уникнення надмірних витрат державного бюджету. Разом з тим, комітет зазначає, що законопроект може бути прийнятий в цілому лише за умови його доопрацювання і внесення в нього відповідних змін, які передбачатимуть застосування альтернативного способу виконання судових рішень тільки в разі надання на це добровільної згоди заявника, у тому числі шляхом укладення угоди про дружнє врегулювання спорів", - заявив Князевич.

Він зазначив, що цей законопроект у запропонованій редакції не може бути прийнятий за основу за умови врахування зазначеного зауваження при підготовці законопроекту до другого читання. Натомість нардепи не підтримали дану пропозицію.

Нагадаємо, Міністерство юстиції впроваджує пілотний проект з оптимізації контролю за примусовим виконанням рішень.