ua en ru

Мін'юст оптимізує механізм мотивації держвиконавців

Міністерство юстиції впроваджує пілотний проект з оптимізації контролю за примусовим виконанням рішень. Зокрема буде запроваджено автоматичний розподіл виконавчих документів та механізм мотивації державних виконавців. Про це в ході прес-конференції в п'ятницю, 13 березня, повідомила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

За її словами, новації сприятимуть боротьбі з побутовою корупцією у службі та мотивації держвиконавців, оскільки вони будуть отримувати відсоток від продажу майна в результаті виконання судових рішень.

Вона також додала, що крім автоматичного розподілу справ між держвиконавцями, буде також запроваджено автоматичний онлайн-контроль за строками і ефективністю виконання рішень.

"Основна ідея полягає в тому, що раніше справи несправедливо розподілялися між державними виконавцями. Хтось отримував великі цікаві справи, а хтось отримував справи, які, наприклад, стосувалися аліментів або відновлення на роботі, які було дуже важко виконати. Тепер це розподіл справ буде автоматичним, і кожен виконавець буде отримувати справедливу частку кожної з категорій рішень", - підкреслила Севостьянова.

Даний пілотний проект, за її словами, передбачає автоматизацію контролю держвиконавцем. Керівники будуть бачити онлайн-інформацію про виконання рішень, термінів. "Реалізація положень даного проекту дозволить нам вирішити різні корупційні складові самі в аспекті розподілу справ виконавчих проваджень між виконавцями", - підкреслила заступник міністра.

Також вона повідомила, що даний проект передбачає комп'ютеризацію держвиконавців. Зокрема, вони отримають планшети з онлайн-доступом до баз даних, що дозволить швидше вносити справи в реєстр.

Крім того, уряд затвердив і порядок роботи Системи електронних торгів арештованим майном(РАХУНКАХ). "СЕТАХ перестає бути пілотним проектом і буде реалізовуватися на постійній основі", - повідомила Севостьянова.

У свою чергу заступник міністра юстиції Гія Гецадзе підкреслив, що ці пілоти впроваджуються для підвищення ефективності виконання рішень.

"Якщо ми піднімемо відсоток виконання рішень, це означатиме надходження більшого обсягу інвестицій і наша економіка буде найкраще розвиватися", - підкреслив він.

Заступник міністра також додав, що метою проектів є мінімізація корупції, зменшення паперового документообігу, підвищення зарплат виконавців.

В.о керівника виконавчої служби Агія Ахундова додала, виконавці отримуватимуть близько 2% від суми виконавчого провадження при вдалому його завершення. За словами А. Ахундова, пілотний проект впроваджується з 1 травня в органах ДВС Києва, у відділі примусового виконання рішень депапратмента ДВС Мін'юсту та в органах ДВС в Сумській області.