ua en ru

Рада відмовилася включати до порядку денного законопроекти про забезпечення голосування на виборах учасників АТО

Народні депутати не підтримали включення до порядку денного роботи Верховної Ради України законопроекти № 5157 та № 5157-1 щодо забезпечення реалізації конституційних виборчих прав учасників антитерористичної операції на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 р.

Народні депутати не підтримали включення до порядку денного роботи Верховної Ради України законопроекти № 5157 та № 5157-1 щодо забезпечення реалізації конституційних виборчих прав учасників антитерористичної операції на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 р.

Так, за законопроект № 5157 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації виборчого процесу виборів народних депутатів України" авторства нардепа Давида Жванії проголосувало лише 130 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Законопроект № 5157 передбачає, що виборці з числа військовослужбовців і осіб начальницького або рядового складу, які виконують завдання за призначенням у місцях тимчасового перебування їх підрозділів на території Донецької і Луганської областей, включаються на позачергових виборах народних депутатів України 2014 р. в уточнені списки виборців на звичайних виборчих дільницях у день голосування за поданням командирів відповідних підрозділів у порядку, встановленому ЦВК.

Альтернативний проект закону № 5157-1 "Про внесення зміни до закону України "Про вибори народних депутатів України" щодо забезпечення реалізації конституційних виборчих прав учасників антитерористичної операції на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 р." авторства нардепа з фракції Батьківщина Леоніда Ємця підтримали лише 171 парламентар.

Законопроект № 5157-1 передбачає, що виборці з числа військовослужбовців та осіб начальницького чи рядового складу, які виконують завдання за призначенням у місцях тимчасового перебування їх підрозділів за межами пунктів постійної дислокації, включаються на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 р. до уточнених списків виборців на звичайних виборчих дільницях у день голосування за поданням командирів відповідних підрозділів у порядку, встановленому Центральною виборчою комісією. Для таких виборців, які не можуть проголосувати в приміщенні для голосування, дільнична виборча комісія, по можливості, забезпечує їм голосування за місцем перебування (у районах тимчасового розташування військових частин (підрозділів), базових таборів, блокпостів).

Під час повторної спроби включити законопроект Ємця до порядку денного, за це питання проголосували 183 нардепа.

Нагадаємо, Верховна Рада України зібралася сьогодні, 20 жовтня 2014 р., на позачергове пленарне засідання саме для внесення змін в закон про вибори. Зокрема планувалося прийняти один із законопроектів № 5157 і № 5157-1, який дозволить проголосувати на позачергових виборах народних депутатів військовослужбовцям в зоні проведення антитерористичної операції (АТО).

Голова ЦВК Михайло Охендовський закликав народних депутатів України 20 жовтня на позачерговому засіданні Ради України прийняти в цілому законопроект № 5157.