ua en ru

Рада відмовилася схвалити проведення негласних оперативно-розшукових дій без рішення суду

Рада відмовилася схвалити проведення негласних оперативно-розшукових дій без рішення суду Фото: Верховна Рада

Законопроект відправили на доопрацювання

Верховна Рада України відхилила законопроект №4778 "Про оперативно-розшукову діяльність", передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема за основу проект закону підтримав 171 нардеп, 199 депутатів проголосували за повернення проекту закону в профільний комітет на доопрацювання. Повернення суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання підтримали лише 221, 222 і 223 нардепа, після чого спікер ВР Андрій Парубій оголосив документ відхиленим.

Так, законопроектом передбачалося дозволити проведення негласних оперативно-розшукових дій без рішення суду.

Зокрема, планувалося прописати в проекті, що певні оперативно-розшукові дії (відео - і аудіоконтроль за громадянином, зняття інформації з телекомунікаційних систем, негласне проникнення в житло тощо) можуть проводитися без рішення слідчого судді.

При цьому зазначалося, що такі дії можуть проводитися тільки з метою запобігання тяжких або особливо тяжких злочинів, їхнього виявлення та припинення, розшуку осіб, які ухиляються від відбування кримінального покарання або безвісти зникли, захисту життя, здоров'я, житла і майна працівників суду і правоохоронних органів та осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві Такі дії також можливі для запобігання терористичних актів та інших посягань спеціальних служб іноземних держав і організацій проти України.

Відзначимо, що зараз здійснення правоохоронцями оперативно - розшукових заходів можливе виключно на підставі судового рішення.

Крім того, планувалося розширити перелік оперативно-розшукових заходів і включити в них опитування на поліграфі ("детектор брехні"), створення пасток і радіотехнічної розвідки.

Нагадаємо, сьогодні Верховна рада прийняла закон про захист ошуканих вкладників банків.