ua en ru

Рада має ухвалити закон про розмінування на Донбасі до кінця сесії, - нардеп

Рада має ухвалити закон про розмінування на Донбасі до кінця сесії, - нардеп Фото: Ірина Геращенко (rada.gov.ua)

Геращенко закликала місцеву владу на Донбасі посилити роботу із маркування потенційно замінованих територій

Верховна рада України має ухвалити закон про гуманітарне розмінування до кінця дев'ятої сесії парламенту. Про це заявила перший віце-спікер Ірина Геращенко, передає інформаційне управління Апарату ВР.

Зокрема, Геращенко звернула увагу парламентарів на небезпеку мін та вибухонебезпечних предметів на Донбасі.

"Понад 7 тис. кв. кілометрів підконтрольної українському урядові частини Луганської та Донецької областей залишаються замінованими мінами та вибухонебезпечними предметами та потребують ретельної перевірки", - зазначила вона.

За словами замголови парламенту, велика кількість обладнання для розмінування залишилась на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Політик наголосила, що наразі існує значна різниця між забезпеченням обладнанням для розмінування у відомствах Міністерства внутрішніх справ, які займаються цивільним розмінуванням, та відомствами, які займаються військовим розмінуванням.

Нардеп поінформувала, що робоча група, яка працювала при комітеті з питань національної безпеки і оборони, завершила роботу над напрацюванням законопроекту про протимінну діяльність в Україні за номеро №9080-1. Геращенко розповіла, що документ враховує найкращий досвід міжнародних партнерів України у цій сфері, зокрема, Хорватії.

За її словами, Кабінет міністрів напрацював окремий законопроект у цій сфері, а також поданий альтернативний законопроект групи народних депутатів.

"Геращенко висловила сподівання, що загадані законопроекти отримають відповідну фахову оцінку від профільних комітетів парламенту, а до кінця дев'ятої сесії буде ухвалений відповідний законопроект у цій сфері", - сказано у повідомленні.

Крім того, віце-спікер Ради закликала місцеві органи влади на Донбасі посилити роботу із маркування потенційно небезпечних, замінованих територій, аби "убезпечити місцевих жителів, зокрема, дітей від можливості наразитися на таку страшну небезпеку як міни та вибухонебезпечні предмети".

"Наші міжнародні партнери очікують від нас ухвалення закону у цій сфері задля визначення, зокрема, і правових підстав для залучення матеріально-технічної допомоги структурам, задіяним у сфері розмінування", - сказала Геращенко.

Нагадаємо, Верховна рада України розраховує на професійну допомогу експертів НАТО в розробці нового законопроекту про гуманітарне розмінування.

Як писало РБК-Україна раніше, Міноборони в серпні повідомило, що за час проведення ООС неочищеними від вибухонебезпечних предметів залишаються 7 тисяч га територій.