ua en ru

Затриманий в Україні учасник підготовки замаху на Путіна отримав 10 років в'язниці

Мосміськсуд засудив Іллю П'янзіна, обвинуваченого в підготовці замаху на президента РФ Володимира Путіна, до 10 років ув'язнення, повідомили РБК в суді.

Мосміськсуд засудив Іллю П'янзіна (на фото), обвинуваченого в підготовці замаху на президента РФ Володимира Путіна, до 10 років ув'язнення, повідомили РБК в суді.

Пьянзін визнаний винним за чотирма статтями КК РФ: "Участь в стійкій збройної групі" , "Приготування до посягання на життя державного діяча" , " Незаконне виготовлення вибухових речовин і вибухових пристроїв" і "незаконне зберігання та перевезення вибухових речовин і вибухових пристроїв" .

Держзвинувачення просило засудити чоловіка до 15 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

Пьянзін уклав угоду зі слідством, а це означає, що суд не має права призначити йому термін, що перевищує дві третини від максимально можливого.

За версією слідства, чоловік, перебуваючи у грудні 2011 р. в Україні, за пропозицією Адама Осмаєва і Руслана Мадаєва вступив у створену за розпорядженням Доку Умарова озброєну групу, яка планувала замах на російського лідера.

Посягання передбачалося здійснити в Москві шляхом вибуху замінованого автомобіля на шляху проходження кортежу. Для цього учасники угруповання в грудні 2011 р. виготовили два вибухових пристрої, призначені для ураження броньованих автомобілів, і випробували їх силу в передмісті Одеси.

При виготовлення 4 сiчня 2012 р. чергового саморобного вибухового пристрою стався пожежа, в результаті якої Мадай загинув, а Пьянзін і Осмаєв були затримані правоохоронними органами України. Згодом Пьянзін за запитом Генпрокуратури РФ був виданий російській стороні.

Додамо, що Осмаєва зараз судять в Одесі. Він вже відмовився від усіх своїх свідчень, заявивши, що зробив їх під тиском. Влада версію про тортури щодо уродженця Чечні категорично спростувала.