ua en ru

У ПЦУ спрогнозували строки свого визнання іншими помісними церквами

У ПЦУ спрогнозували строки свого визнання іншими помісними церквами Фото: архієпископ Євстратій (facebook.com koshmalvn)

Зараз ПЦУ офіційно не визнана жодною з інших помісних церков, крім Константинопольського патріархату

У Православній церкві України (ПЦУ) прогнозують, що її статус визнають інші помісні церкви в найближчі кілька місяців. Про це пише РБК-Україна в матеріалі "З оглядкою на Зеленського: що чекає православна церква від нового президента".

Зокрема, архієпископ Євстратій вважає визнання ПЦУ справою часу.

"Ми весь минулий рік чули, що томосу ніколи не буде, що Москва ніколи не дозволить і т.д. У результаті, все сталося саме так, як говорили ми, а не Москва. Тому помісні церкви зараз дозрівають зі своїм рішенням про визнання, не говоритиму про строки, місяць-два-три, але процес визнання обов'язково почнеться", - сказав архієпископ.

Відзначимо, зараз ПЦУ офіційно не визнана жодною з інших помісних церков, окрім, Константинопольського патріархату, від якого автокефалія і була отримана.

При цьому синод Кіпрської церкви формально не визнав ПЦУ, але засудив ряд дій Російської православної церкви і УПЦ (МП) за останній рік, а також оцінив спробу Константинополя подолати церковний розрив в Україні, запропонувавши українським церквам самим пошукати між собою спільну мову.

У статті підкреслюється, що раніше інших церков визнати статус ПЦУ може Елладська (Грецька) церква, дуже тісно пов'язана з Константинопольським патріархатом. Розгляд українського питання греки вже кілька разів переносили з одного засідання синоду на наступне.

"Ми звикли думати, що навколо України весь світ крутиться, в усіх сферах життя. А насправді у кожної церкви свої проблеми, он, наприклад, греків хвилює, що у них священиків позбавили статусу держслужбовців, плюс там всередині є розбіжності між єпископами" , - сказав РБК-Україна інформований співрозмовник з лав ПЦУ.

Нагадаємо, раніше глава ПЦУ Єпіфаній заявив, що після виборів в Україні немає ніяких ризиків для відкликання томосу про автокефалію. При цьому на початку квітня УПЦ (МП) звернулася до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням відкликати томос про автокефалію ПЦУ.

Як писало РБК-Україна раніше, на початку березня Константинополь відмовив у всеправославному обговоренні автокефалії ПЦУ.