ua en ru

Профільний комітет рекомендував ВР ввести режим вільної митної зони на території СЕЗ "Рені"

Комітет Верховної Ради України з питань промислової та інвестиційної політики рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект №3786 "Про внесення змін до закону "Про спеціальну економічну зону "Рені" (щодо регулювання інвестиційної діяльності на території СЕЗ "Рені")".

Комітет Верховної Ради України з питань промислової та інвестиційної політики рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект №3786 "Про внесення змін до закону "Про спеціальну економічну зону "Рені" (щодо регулювання інвестиційної діяльності на території СЕЗ "Рені")". Про це йдеться у повідомленні прес-служби ВР.

Законопроект розроблено з метою досягнення у найближчій перспективі рівня розвитку Ренійського морського порту, який забезпечував би його функціонування як повноправного елемента міжнародної транспортної системи.

"Пропоновані у проекті зміни стосуються, зокрема, уточнення мети створення та строків функціонування СЕЗ "Рені", особливостей дії законодавства України у СЕЗ, повноважень Одеської обласної державної адміністрації, Ренійської міської ради та її виконавчого комітету, органу господарського розвитку і управління СЕЗ, вимог до її суб'єктів та порядку справляння плати за їх реєстрацію, визначення порядку ввезення на територію СЕЗ товарів та інших предметів та вивезення їх за межі зазначеної території, особливостей оподаткування та валютного регулювання на цій території", - йдеться у повідомленні.

Так, ці законопроекти пропонують доповнити закон України "Про спеціальну економічну зону "Рені" статтею 9, згідно з якою на території СЕЗ запроваджується спеціальний митний режим вільної митної зони.

Відповідно до цього спеціального митного режиму на території СЕЗ у разі ввезення товарів та інших предметів (крім підакцизних товарів) з-за меж митної території України на територію СЕЗ для використання в межах СЕЗ ввізне мито не справляється; операції із ввезення товарів з-за меж митної території України, обкладаються податком на додану вартість за нульовою ставкою.

Також операції з надання зазначених послуг не підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за нульовою ставкою.
У разі вивезення з території СЕЗ за межі митної території України товарів та інших предметів, вироблених на території СЕЗ, вивізне мито і акцизний збір не справляються, а податок на додану вартість справляється за нульовою ставкою та ін.

У законопроекті також зазначено, що Кабмін може встановлювати обмеження щодо ввезення на митну територію України з території СЕЗ та вивезення з митної території України на територію СЕЗ окремих видів товарів.

Крім того, суб'єктам СЕЗ надаються пільги по сплаті податку на прибуток підприємств. А саме: звільняється на три роки від оподаткування прибуток суб'єктів СЕЗ, отриманий на території СЕЗ від реалізації інвестиційних проектів. Прибуток таких платників податку, отриманий з 4 по 6 рік включно від реалізації інвестиційних проектів, оподатковується за ставкою 50% від діючої ставки оподаткування.

На засіданні комітету наголошувалося що прийняття законопроекту сприятиме підвищенню ефективності діяльності порту, більш повному використанню геополітичного положення України. На думку членів Комітету, реалізація положень законопроекту стимулюватиме діяльність України у міжнародному розподілі праці щодо портової діяльності та задоволенню потреб економіки у транспортному сервісі.

"Члени комітету також взяли до уваги, що законопроект потребує подальшого доопрацювання як в частині фінансово-економічного обґрунтування, так і в частині відповідності вимогам законодавчої техніки. Таке доопрацювання, за словами виступаючих, може бути здійснено у Комітеті під час підготовки документа до розгляду у другому читанні", - йдеться у повідомленні.