ua en ru

Призупинення трудового договору на час воєнного стану: як змінилося законодавство

Призупинення трудового договору на час воєнного стану: як змінилося законодавство Фото: трудовий договір може буди призупинений на час воєнного стану (Віталій Носач, РБК-Україна)

Новим законом удосконалено правове регулювання призупинення дії трудового договору. Детально визначено критерії та умови, передбачено механізм його відновлення.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на коментар Мінекономіки до закону 2352-IX.

Умови призупинення трудового договору

Як зазначається в коментарі, головною умовою для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором (роботодавцю - надавати роботу, працівникові - виконувати роботу).

"Під абсолютною неможливістю надання роботодавцем та виконання працівником роботи в контексті призупинення дії трудового договору, на нашу думку, слід розуміти випадки неможливості забезпечувати працівникові умови праці, внаслідок того, що необхідні для виконання роботи зазначеним працівником виробничі, організаційні, технічні можливості, засоби виробництва або майно роботодавця знищені в результаті бойових дій або їх функціонування з об’єктивних і незалежних від роботодавця причин є неможливим", - йдеться в коментарі.

Крім того, "переведення працівника на іншу роботу або залучення його до роботи за дистанційною формою організації праці неможливе у зв’язку з відсутністю можливостей для застосування такої форми організації праці або відсутністю на це його згоди, зокрема, з причин переміщення його з території, де ведуться активні бойові дії".

Згідно з законом, ініціатором призупинення трудового договору можуть бути як роботодавець, так і працівник, але на строк не більше ніж період дії воєнного стану. У разі прийняття рішення про скасування призупинення дії трудового договору до припинення або скасування воєнного стану роботодавець повинен за 10 календарних днів до відновлення дії трудового договору повідомити працівника про необхідність стати до роботи.

Оформлення призупинення дії трудового договору

Законом встановлюються основні вимоги до оформлення призупинення дії трудового договору, яке здійснюється наказом (розпорядженням) роботодавця, який має містити:

  • - інформацію про причини призупинення дії трудового договору (у тому числі деталізувати обставини, що засвідчують неможливість обох сторін виконувати свої обов’язки);
  • - спосіб обміну інформацією між сторонами;
  • - строк призупинення дії трудового договору;
  • - кількість, категорії і прізвища, ім’я, по батькові (за наявності) працівника (ів);
  • - реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта відповідних працівників;
  • - умови відновлення дії трудового договору.

Обмеження щодо окремих працівників

З метою забезпечення безперебійності здійснення влади та стабільності функціонування державних органів та органів місцевого самоврядування, законом передбачається необхідність погодження призупинення дії трудового договору щодо посадових осіб державних органів та органів місцевого самоврядування з військовими адміністраціями, які здійснюють свої повноваження на відповідній території.

Оскарження припинення трудового договору

З метою забезпечення захисту працівників від потенційних зловживань роботодавців, пов’язаних з безпідставним призупиненням дії трудових договорів, законом передбачається можливість оскарження працівником наказу про призупинення дії трудового договору до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зазначили в Мінекономіки.