ua en ru

Президент ВК просить підтримати зміни до Конституції щодо посилення незалежності суддів

Експерти Венеціанської комісії зійшлися на думці, що закон "Про прокуратуру" треба приймати негайно. Так само комісія схвально відгукнулася про заходи, вжиті Україною після її червневих рекомендацій щодо змін до Конституції щодо посилення гарантій судової влади. Про це йшла мова під час роботи 96-ї пленарної сесії Венеціанської комісії, зазначив її член від України, народний депутат Сергій Ківалов, повідомляє прес-служба нардепа.

В ході обговорення питань, що стосуються українського законодавства, Президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо закликав українські політичні сили бути конструктивними при проведенні судово-правової реформи в Україні.

"Я звернувся до української опозиції, але також і до всіх політичних сил України із закликом до конструктивності. Багато було зроблено українською владою, Верховною Радою щодо поліпшення законодавства в різних галузях, що дуже важливо для країни, і приведе Україну до кращих відносин з Європейським союзом. Система прокуратури, судоустрій, в частині законодавства, - щодо цього, думаю, я можу говорити про позитивному результаті. Особливо стосовно судоустрою, - сказав Джанні Букіккіо. - Реформа судоустрою - це дуже хороша реформа, яка проводиться у відповідності з європейськими стандартами. І мені б хотілося побачити, що під час наступного голосування з цього питання всі політичні сили, включаючи опозиційні, проголосують "за".

"Україна заслуговує на цих змін щодо реформи судоустрою", - заявив він.

Також комісія схвально відгукнулася про заходи, вжиті Україною після червневих рекомендацій Венеціанської комісії щодо змін до Конституції України щодо посилення гарантій судової влади.

Європейські експерти відзначили значні поліпшення тексту проекту, "навіть у більшому обсязі, ніж це було запропоновано комісією", - прозвучало під час засідання.

Експертам сподобалися ідея уточнення підстав для звільнення судді, вони погодилися з положеннями про роль прокурора у Вищій раді юстиції, поліпшення норм про мандат суддів Конституційного суду, наявність повноважень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, повноважень Верховного суду щодо єдності судової практики.

Сергій Ківалов нагадав, що у Венеції одноголосно прийняли висновок щодо українського законопроекту "Про прокуратуру". Комісія в цілому схвалила документ, вказавши на деякі недоробки.

"І експерти Венеціанської комісії, які виступають з різних країн, зійшлися на думці, що закон "Про прокуратуру" треба приймати негайно, - сказав народний депутат України. - Виступаючі наголошували, що не можна повністю реформувати систему прокуратури без внесення змін до Конституції. Але це буде наступним етапом. Зараз треба прийняти новий, що відповідає європейським стандартам, закон "Про прокуратуру".

"Ті зауваження, які сьогодні були висловлені і відображені в письмовому вигляді, - це буде інструкцією з доопрацювання закону "Про прокуратуру", - підкреслив він.