ua en ru

Президент Польщі ветував закон про позбавлення присвоєних до 1990 військових звань

Президент Польщі ветував закон про позбавлення присвоєних до 1990 військових звань Фото: Анджей Дуда (flickr.com/kancelariaprezydentarp)

Закон передбачав позбавлення звань військових, який служили в органах держбезпеки

Президент Польщі Анджей Дуда ветував закон про позбавлення військових, які у 1943-1990 роках служили в органах державної безпеки і підтримували комуністичний режим, отриманих звань, передає "Польське радіо".

Повідомляється, що закон мав створити правові підстави для позбавлення звань, зокрема, Войцеха Ярузельського і Чеслава Кищака, які були членами Військової ради національного порятунку (WRON), а також інших колишніх військовослужбовців органів держбезпеки.

Дуда також назвав неприйнятним положення про те, що члени WRON не мають можливості давати будь-які роз'яснення або оскаржити рішення про позбавлення їх військового звання.

"Це, безумовно, порушення стандартів демократичної держави", - зазначив він.

Дуда заявив, що після великодніх свят проведе консультації з міністром оборони, головою Управління з питань комбатантів та репресованих осіб і комбатантськими організаціями щодо нового формулювання закону.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Польщі відкрили справу стосовно колишнього президента Леха Валенси. Його підозрюють у злочинах проти нації, коли він в 1970 році співпрацював з польськими комуністичними спецслужбами.