ua en ru

У Польщі відкрили справу стосовно колишнього президента Валенси

У Польщі відкрили справу стосовно колишнього президента Валенси Фото: Лех Валенса (Wikipedia)

Валенсу підозрюють у співпраці з комуністичними спецслужбами Польщі у 1970-х

Польська прокуратура відкрила кримінальну справу стосовно колишнього президента Леха Валенси за обвинуваченням у дачі свідомо неправдивих свідчень у справі про можливу співпрацю з комуністичними спецслужбами, передає RMF 24.

Повідомляється, що мова йде про свідчення колишнього президента Інституту національної пам'яті Польщі, які мали стати доказами у справі про злочин проти нації, коли Валенса в 1970 році, імовірно, співпрацював з польськими комуністичними спецслужбами.

За словами екс-президента, секретні документи, які доводять це співробітництво, не є справжніми. У ході пред'явлення вмісту папки з доносами він заявив, що документи не були ним підписані. У той же час співробітники інституту вважали, що Валенса підписав понад 50 таких документів - доносів, які він готував, коли був таємним агентом на прізвисько Болек.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що екс-президента Польщі підозрюють у розголошенні секретних документів. Зокрема, йдеться про публікації в 1990 році секретного листування керівників Управління держбезпеки Польщі, в якому говорилося про дачу, куплену МВС поруч з дачею Валенси з метою стеження за ним.