ua en ru

Правозахисниця: на суд присяжних у справі Карпюка і Клиха чинили тиск

Правозахисниця: на суд присяжних у справі Карпюка і Клиха чинили тиск Фото: координатор кампанії Let my people go Марія Томак

Адвокати засуджених будуть подавати апеляцію і мають намір у подальшому звертатися в Європейський суд

Сигнали про тиск на присяжних суду над українцями Миколою Карпюком та Станіславом Клихом у Грозному були. Про це заявила координатор кампанії Let my people go, експерт ГО "Центр громадянських свобод" Марія Томак, передає Радіо Свобода.

"Але я думаю, що оскільки були сигнали, такі непевні, тобто, ми не можемо стверджувати напевно, у нас немає доказів, але були сигнали про те, що можливо здійснюється тиск на суд присяжних. Також ми бачимо, що була публікація дуже цікава в російській «Новой газете» про те, що особисто викликає Рамзан Кадиров на килим суддів, які виносять виправдальні вироки - я думаю, що це може стосуватися суду присяжних. Можливо, були якісь залякування чи попередження про те, що можуть бути наслідки. Тому, ймовірно, суд присяжних не пішов на незалежне рішення", - сказала Томак.


За її словами, жодних підстав сумніватися в невинуватості Карпюка та Клиха, не було.

"Єдиний свідок виявися абсолютно дискредитованим - єдиний свідок, який вказував прямо на присутність Карпюка, Клиха і Арсенія Яценюка, до речі, під час Першої чеченської війни, їхню участь у бойових діях. Він абсолютно виявився дискредитованим. Тому що його свідчення були спростовані фактично тими матеріалами, які вдалося отримати захисту, тобто судовим рішенням ще з 2000 року. Потім аналіз правозахисного центру "Меморіал" російського, який просто спростував основну фабулу звинувачення", - додала координатор кампанії Let my people go.

Окрім цього, зазначила Томак, адвокати засуджених будуть подавати апеляцію і мають намір у подальшому звертатися в Європейський суд, якщо у цьому буде потреба.

Нагадаємо, МЗС протестує проти вердикту російського суду у справі Карпюка і Клиха.