ua en ru

Після провалу альянсу "Роснефть" і BP не планують припиняти переговори

Після провалу стратегічного альянсу ВАТ "Роснефть" і британська BP не мають наміру припиняти переговори про співпрацю. Про це повідомляє РБК daily. У тому, що в компаній зберігається можливість для плідного партнерства, упевнений віце-прем'єр Ігор Сєчін. На думку ж експертів, до початку реальних робіт на шельфі не менше десятиліття, і до цього часу компанії встигнуть домовитися.
У виданні нагадують, що "Роснефть" отримала від BP пропозиції, опрацювання яких не вимагає продовження термінів дії угоди, який закінчився вночі 17 травня 2011 р. Як заявив напередодні віце-прем'єр уряду РФ І.Сєчін, робота як з акціонерами ТНК-BP, так і з ВР продовжуватиметься, але вже за рамками цієї угоди без обмежень для "Роснефти" на роботу на арктичному шельфі.
Термін дії угоди про обмін акціями між "Роснефтью" і ВР був продовжений до 17 травня, але BP так і не вдалося вирішити конфлікт з консорціумом AAR - паритетним партнером британської компанії в ТНК-ВР. У результаті угода щодо створення стратегічного альянсу провалилася. Тим не менш нова пропозиція робить можливим подальшу співпрацю між BP і "Роснефтью" за рамками вже припинили дію домовленостей.
На думку аналітика ІК "Трійка Діалог" Валерія Нестерова, в даний час предмет переговорів між "Роснефтью" і BP може бути звужений до обміну акціями, що не повинно суперечити умовам акціонерної угоди між британською компанією і консорціумом AAR. При цьому партнерство в розробці арктичного шельфу доведеться на якийсь час відкласти, вважає аналітик. "Розробка шельфу - це довгостроковий проект, видобуток тут розпочнеться не раніше 2025 р. За цей час компанія може поступово залагодити протиріччя з AAR або переконати "Роснефть" взяти ТНК-BP в якості партнера на шельф", - міркує експерт.
На думку аналітиків, існує і третій варіант розвитку подій. "Роснефть" може почати розробляти арктичні родовища в партнерстві з іншими провідними нафтогазовими компаніями, такими як ExxonMobil, Shell або Chevron, а потім повернутися до переговорів з BP через п'ять-сім років. "Найбільш вірогідний варіант розвитку подій - це співробітництво компаній через ТНК-BP", - додає аналітик Банку Москви Денис Борисов. Хоча раніше російська держкомпанія повідомляла, що не зацікавлена у співпраці з ТНК-BP, BP може спробувати переконати "Роснефть" в доцільності такого партнерства. На думку Д.Борисова, обмін акціями британська компанія розглядала лише як "додаток" до арктичної угоді, так що це питання навряд чи стане тепер предметом переговорів.