ua en ru

Порошенко назвав пріоритетом розробку законів у сфері деофшоризації

Порошенко назвав пріоритетом розробку законів у сфері деофшоризації Фото: Петро Порошенко провів нараду з деофшоризації

Президент окреслив кроки в розробці законів для деофшоризації

Президент України Петро Порошенко назвав одним з головних пріоритетів в країні розробку законів у сфері деофшоризації. Про це він заявив на робочій нараді з представниками Кабміну, парламенту та фіскальних органів по розробці законодавчих пропозицій щодо деофшоризації, передає в новинах дня про політику прес-служба АПУ в Facebook.

Порошенко підкреслив, що Україна повинна приєднатися до міжнародної конвенції по забезпеченню доступу до рахунків нерезидентів. Мінфін і Державна фіскальна служба повинні зробити кроки для підписання і ратифікації відповідної угоди.

"На сьогоднішній день понад 30 країн приєдналися до цієї ініціативи. На моє глибоке переконання, ця інформація повинна бути відкрита, прозора і врахована у відповідних органах влади", - зазначив Порошенко.


Він також додав, що наступним кроком має бути забезпечення надходження податків в Україну від діяльності компаній, незалежно від того, зареєстровані вони в Україні чи за її межами, якщо вони прямо або опосередковано належать українському резиденту.

"Якщо український резидент не платить податки в Україні, це повинно розглядатися українським законодавством як ухилення від сплати податків і повинно тягнути за собою відповідну відповідальність", - заявив Порошенко.

Також він вкотре нагадав про важливість проведення судової реформи, зокрема раніше ініційованих ним конституційних змін перезавантаження суддівського корпусу.

"Ті, хто ще роздумує, голосувати чи ні, повинні зрозуміти, що зараз вибір не між існуючим проектом і ще ненаписаним кращим, а між тим, почати реально змінювати систему і між її консервацією внаслідок відсутності реформи як такої", - підкреслив Порошенко.

Він запропонував присутнім залучити до роботи в групі іноземних аудиторів, щоб виробити механізми, які не призведуть до збільшення податкового тиску і допоможуть поліпшити мотивацію і прозорість. Президент повідомив, що він незабаром планує винести це питання на обговорення ради Національного реформ, щоб сформувати завдання і скоординувати дії парламенту, уряду і президенту.

До складу робочої групи з опрацювання законодавчих пропозицій з деофшоризації увійшли керівники та уповноважені представники Кабінету міністрів, Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради, Національного банку України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку і Державної фіскальної служби України

Нагадаємо, 10 квітня президент Петро Порошенко анонсував прийняття низки кроків на шляху до деофшоризації.