ua en ru

Польща звинуватила російських диспетчерів у катастрофі під Смоленськом

Польща звинуватила російських диспетчерів у катастрофі під Смоленськом Президент Польщі Лех Качинський загинув у авіакатастрофі

Головна військова прокуратура Польщі висунула двом диспетчерам аеропорту Смоленська звинувачення у причетності до краху літака Ту-154, в результаті якого загинув Президент Польщі Лех Качинський і ще 95 осіб, повідомляє місцеве видання Wyborcza.

За словами прокурора Іренеуша Шелонг, авіадиспетчерам пред'явлені звинувачення в "ненавмисному доведенні до авіакатастрофи". Шелонг зазначив, що "у разі поганої погоди російська сторона зобов'язана була передати Ту-154 в інший аеропорт", - зазначив він.

Також прокурор додав, що головною причиною катастрофи стали дії екіпажу. Пілоти пішли на зниження літака нижче мінімальної висоти для приземлення, а також не віддали команду на відхід на друге коло. За його словами, при відсутності видимості екіпаж не мав права знижуватися на висоту менше 120 м. Крім того, екіпаж не мав дозволу на польоти 10 квітня.

Авіакатастрофа під Смоленськом сталася 10 квітня 2010 року. У ній загинули 96 осіб, у тому числі Президент Польщі Лех Качинський, його дружина Марія Качинська, ряд відомих польських політиків, члени військового командування. Вони прямували на траурні заходи у зв'язку з 70-ю річницею розстрілу польських офіцерів у Катині.

Польща звинуватила російських диспетчерів у катастрофі під Смоленськом

Розслідуванням причин авіакатастрофи займався Міжнародний авіаційний комітет (МАК). У січні 2011 року МАК опублікував доповідь про розслідування авіакатастрофи, в якому головними винуватцями того, що сталося названі пілоти, які відмовилися піти на запасний аеродром. При цьому експерти МАК прийшли до висновку, що пілоти діяли під тиском, який на них чинили знаходилися на борту польські чиновники, зокрема головком ВПС Польщі Анджей Бласік.